Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се съхранява кашкавалът в хладилника, за да не мухляса?

22 септември 2023, 17:00 часа

Кашкавалите не обичат топлината, но и силният студ може да бъде пагубен за тях. Този придирчив продукт трябва да се съхранява на хладно и влажно място. Най-подходящият вариант е хладилник. Температурата в хладилното отделение трябва да бъде между 0 и 6°C.

Влажността също има значение. Не трябва да е по-ниска от 85–90%, в противен случай кашквалът ще засъхне бързо. Ако пък нивото на влага е твърде високо, повърхността му ще стане хлъзгава или мухлясала. Не забравяйте, че мухълът не винаги е благороден!

Ако сте оставили кашкавала на прекалено влажно място за дълго време, поставете до него кубче захар, то ще абсорбира излишната влага.

Алуминиево фолио ще помогне за предпазване на кашкавала от изсушаване. Ръбовете на фолиото трябва да бъдат плътно закрепени с тиксо, за да се предотврати пряко излагане на кислород.

Поставянето на кашкавал в хладилника сред ежедневните продукти също трябва да се извършва правилно: в никакъв случай не трябва да съхранявате зле опакован или въобще неопакован кашкавал до храни със силна миризма (отворени консерви, кисели краставички, сосове).

Как да съхранявате кашкавала, ако е купен нарязан; или опакован, но опаковката вече е отворена? Съхраняването на кашкавал в хладилника в отворена опаковка трае много по-малко време. Твърдите кашкавали запазват качеството си 10–15 дни, полутвърдите 1-2 седмици.

Съвет: за да зарадвате гостите си с вкусен твърд кашкавал, извадете го от хладилника 1 час преди сервиране. Ароматът ще се разгърне по-добре, а структурата ще стане по-деликатна.

От колко мляко се прави 1 кг кашкавал; и една рецепта за колониално сирене!

Съхранение на различни видове кашкавал

Твърдите сортове кашкавал изискват температура 5 до 8°C и влажност 85%. При такива условия големите парчета може да запазят качеството си до 2-3 месеца, но веднага, щом отрежете парче, срокът на годност автоматично ще бъде намален до около 2 седмици. Твърдите кашкавали съхнат бързо, когато са изложени на въздух.

Температурата на съхранение на меките сортове е 4–5°C, влажността е над 90%. Щом на тези кашкавали не се осигури комфортна среда, по повърхността им може да се появи мухъл. Ако това се случи, продуктът трябва да бъде изхвърлен. Простото отрязване на засегнатата област не е достатъчно: патогенните микроорганизми се разпространяват много бързо в меката структура.

Важно! За да предотвратите задушаването на кашкавала в прекалено стегнати опаковки, опитайте се да изберете съдове, които са приблизително 2-3 пъти по-големи от размера на самото парче.

Истинският български кашкавал - ето как се разпознава

Възможно ли е да съхранявате кашкавал извън хладилника?

Оставянето на кашкавал при стайна температура е допустимо, но срокът му на годност ще бъде намален до минимум. Ако не планирате да съхранявате кашкавал в хладилника, тогава е важно да следвате следните важни правила:

- избраното място трябва да е сухо и тъмно, с достатъчна вентилация;

- кашкавалът трябва да бъде внимателно увит в кърпа или салфетка, напоена със солен разтвор, за да не изсъхне;

Ако е възможно, поставете кашкавала върху суха дървена повърхност.

Достойна алтернатива на обичайния хладилник в частен дом или селска къща може да бъде суха и тъмна изба, в която се поддържат ниски температури дори през топлия сезон.

Фризер: да или не?

В желанието си да удължат срока на годност на кашкавала, домакините често се чудят дали може да се съхранява във фризера. Но това няма да е най-доброто решение. След размразяване кашкавалът ще промени структурата си и ще се натроши силно така, че нарязването му на равни филийки или кубчета за салата вече няма да е възможно. Вкусът и ароматът не ще се променят, но ще станат по-малко интензивни. Твърдите кашкавали ще издържат най-добре на замразяване. Въпреки това, след размразяването им те се използват най-добре за приготвяне на пици, запеканки, жулиени и сосове. Сервирането на такъв кашкавал като леко самостоятелно мезе не е добра идея.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес