Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави най-пухкавият кекс?

16 януари 2024, 15:22 часа

Един от любимите домашни сладкиши – кексът, който намира място на всяка трапеза като вкусна почерпка за празник или изкушаваща закуска за млади и стари, не е продукт на съвременната кухня. Историята му ни връща чак в Древен Рим, където приготвяли сладкото кулинарно изкушение задължително с ядки, стафиди и много нар.

Именно фактът, че кексът в онези векове задължително съдържал щедри количества стафиди и нар – тоест плодове, дава и името му – десерт с плодове, наречен чак през Средновековието просто кекс. Днес разнообразието от рецепти за кекс е пословично, като тези с плодове продължават да присъстват на трапезата, но вместо нар по-често откриваме в кексовете разнообразие от пресни или сушени плодове, сладка, конфитюри, карамел, ванилов крем, шоколад и всякакви други вкусотии, продукт на съвремието.

Маслен кекс с ванилия: Сладко изкушение

Кексът по света и у нас

През вековете кексът променя не само рецептата, по която се приготвя, но и формата си – днес използваме форми за кекс, за да придадем на кулинарното изкушение и съвършена форма и вид, докато в миналото се приготвял в произволна форма или поне до появата на мъфините – малките кръгли кексчета, чиито корени са свързани с Англия, традиционно поднасяни със следобедния чай.

Днес всяка държава има своите рецепти и традиции в приготвянето на кекса – немците правят щолен, който е удивителна наслада за сетивата, много сладък, топящ се в устата, щедро поръсен със захар и напълнен със стафиди, ядки и кори от портокал, американците се радват на къпкейковете си, швейцарците – на кейка с портокал и ядки, а на Бахамските острови буквално се опиват с това кулинарно изкушение, като приготвят плънка за кекса, потопявайки я в… ром за няколко месеца. Да, определено им завиждаме.

У нас домакините приготвят различни видове кекс – и по стари и традиционни рецепти, и по такива, които сме „откраднали“ от съседите, и по екзотични, но винаги и независимо от рецептата има един въпрос, който стои на първо място и определя качеството на кекса – как се прави най-пухкавият кекс, защото стекленият определено не печели овациите.

Как се прави най-пухкавият кекс – лесни съвети за всички

Независимо от рецептата и от това какви продукти ще сложите в кекса има едно правило – той трябва да е пухкав. Може би само щоленът прави изключение, тъй като консистенцията му е различна и пухкавостта там не е търсен ефект. Ако кексът не бухне, ако се стекли, домакинята се е провалила в кухнята.

Има ли трикове и тайни, които бабите ни, съвременните шеф готвачи и опитите домакини прилагат, за да си гарантират пухкав кекс, буквално като мек дунапрен, който изпълва формата за сладкото печиво? Ако и вие се чудите каква е тайната и как се прави най-пухкавият кекс, последвайте тези лесни съвети, които ще ви помогнат да блеснете в кухнята, дори да сте начинаещи и на „Вие“ със сладкарските произведения на кулинарното изкуство.  

Пухкав КЕКС с кисело мляко и лимон: Свеж десерт

1.       Не се подлъгвайте по мита, че кексът става по-пухкав с брашно за торта. Напротив. Обикновеното брашно значително увеличава шанса ви да блеснете като добра домакиня и да поднесете най-пухкавия кекс на гостите си.

2.       Ако търсите рецепта как се прави най-пухкавият кекс, забравете за брашното без глутен. Да, може да са много модерни безглутеновите сладки изкушения, но кексът няма да бухне подобаващо, така че заложете на доброто старо брашно.

3.       Яйцата също са от ключово значение за крайния резултат. Не ги разбивайте веднага, щом ги извадите от хладилника. Предвидете време да постоят на стайна температура, преди да ги добавите в кекса. Разбивайте ги добре, колкото по-добре, толкова по-пухкав и бухнал ще е кулинарният шедьовър във формата ви за кекс.

4.       Заместете хлебната сода, която повечето домакини използват за домашния кекс, с бакпулвер, ако пред вас стои въпросът как се прави най-пухкавият кекс. Ще забележите разликата със сигурност.

5.       Ако в рецептата има мляко, изберете пълномаслен продукт с високо качество, за да направите кекса пухкав. Не замествайте кравето мляко с висока масленост с ядкови или обезмаслени млека, както и с имитиращи продукти, ако за вас е важно кексът да изпълни формата, да е пухкав и да бухне.

6.       Не препълвайте формата, оставете място, което кексът да изпълни.

7.       Печете на почивки. Колкото и странно да изглежда, някои шеф майстори пекат известно време, охлаждат леко и пак поставят кекса във фурната. Този съвет не сме го изпробвали лично и не можем да коментираме резултата, но пък се надяваме да проработи при вас и да се похвалите с най-пухкавият кекс, който сте приготвяли някога.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес