Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави коняк от ракия?

25 юни 2024, 12:38 часа
Реклама

Макар обикновено да търсим информация как да си направим питието на боговете - виното или домашна ракия – традиционна за Балканите спиртна напитка, която считаме за национална гордост, почитателите на сладките питиета, за които ракията е твърде силна и безвкусна, не бива да остават пренебрегнати и тази статия, разкриваща всички тънкости как се прави коняк от ракия е точно за тях.

Конякът е вид бренди, произвеждано от определени видове грозде по технология от региона Шарант във Франция. Носещ името на град от този регион – едноименния град Коняк, дължащ характерния си топъл цвят на отлежаването в дъбови бъчви, а сладкия си аромат и нотките, които обожаваме – на карамела, който се добавя, конякът е предпочитано питие от дамите, които намират ракията и другите спиртни напитки за твърде силни и дори за неприятни.

Макар да е и конякът с високо съдържание на алкохол, той не се усеща толкова осезаемо именно благодарение на сладките нотки и вкусове, които разцъфват върху небцето. Макар да звучи сложно на пръв прочит, домашното производство на коняк не е трудно, ако знаете точната рецепта и малките тайни на големите майстори на коняк.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Как се прави коняк от ракия е тема, която вълнува любителите на сладките питиета, но дори да не сте сред тях, може да запишете рецептата и да я използвате, когато ракията у вас е повече от тази, която можете и планирате да изпиете. Ароматът на коняка е така завладяващ, че дамите около вас ще ви бъдат благодарни за всяка глътка домашен коняк.

Как се прави коняк от ракия? Вижте тази стара и лесна домашна рецепта

Тази лесна рецепта, с която дори начинаещите и неопитните могат да се справят, със сигурност ще ви изненада приятно със съвършения резултат – коняк, смело съперничещ на скъпите елитни коняци, но приготвен  лично от вас в дома ви. За рецептата ще са ви нужни:

  • ракия – 6 литра,
  • дъбова кора – 4-5 супени лъжици, като подчертаваме, че не очакваме да белите кората на дъб в горите, ще я откриете в био магазините и на вас остава само да кипнете вода, в която да я потопите за 10-тина минути, след което с изсушаване да е подготвите за вашия домашен коняк,
  • захар за приготвяне на карамела, важна и емблематична част от коняка – 6 супени лъжици,
  • кардамон и индийско орехче – по 2-3 щипки.

Как се прави коняк от ракия? 6 лесни стъпки до домашния коняк

Не само съставките за рецептата са лесни за откриване и достъпни  като цена, но и самото приготвяне на коняк от ракия е бързо и не изисква никакви специални умения. Не е задължително ракията да е домашна, макар да препоръчваме да е така. Ако нямате домашна ракия купешка, но качествена, ще ви свърши идеална работа. Следвайте тези стъпки как се прави коняк от ракия, въоръжете се малко търпение и се насладете на резултата – сладко удоволствие за сетивата.

1.       Всички съставки с изключение на захарта трябва да поставите в стъклен съд с обем над 6 литра или в два съда по 3 литра и да ги напълните с 6-те литра ракия.

2.       Захарта трябва да превърнете в ароматен карамел, емблематичен за коняка. Тук особености няма. Добавяте вода и приготвяте сироп от захарта така, както правите карамелен сироп по принцип.

3.       Изсипвате карамеления сироп в съдовете с ракията и други съставки и разклащате енергично и дълго като целта е да се смесят съвършено.

4.       Поставете съдовете на тъмно хладно място – избата е идеална за целта – и се въоръжете с търпение – между 2 и 4 седмици трябва да престои, но не повече от месец, защото в противен случай танинът от дъбовите кори ще стане водещ и прекалено осезаем в коняка, а това не е желателно.

Как се прави ракия от вино?

5.       Прецедете коняка, налейте го в стъклени шишета и го приберете обратно. Този път ще ви е нужно малко повече търпение – половин година, след което ще може да се насладите на резултата. Макар да звучи като твърде дълго чакане, вкусът, ароматът на получения с тази рецепта коняк си заслужава всеки час търпение.

6.       За търпеливите, които ценят качеството и не бързат да вкусят коняка, имаме добра новина – колкото повече престоява, толкова по-ароматен и съвършен ще става. Експертите препоръчват да отлежава в шишетата поне 2 години.

Добре е да знаете, че конякът в оригинал се дистилира от вино при специални условия, в специални казани, но в домашни условия се използват у нас както ракия, така и водка, а дори и спирт, а казанът, видно от рецептата, не е необходим. И все пак ракията трябва да е гроздова  или дестилирана от вино, за да доближи домашният коняк до прочутото френско бижу.

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес