Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се определя полът на бебето?

08 октомври 2023, 18:44 часа

Преди напредъка на медицината и появата на съвременните уреди и технологии в болничните кабинети полът на бебето се е определял чрез митове и гадаене, споделяни от уста на уста, от свекърва на снаха през вековете. Днес, когато можем да разберем пола на бебето лесно и бързо в лекарския кабинет, е повече от учудващо, че тези митове не изчезват. Напротив.

Дори в сегашния век може да чуете, че сутрешното гадене, продължаващо през целия ден, означава, че очаквате момиче, или че ниско разположеният корем сочи, че бебето ще е момче. Любопитен факт е, че не само старите хора, но и модерни бъдещи майки продължават да гадаят пола по странни и непризнати от медицината начини.

Дали те са ефективни и успешни, не можем да потвърдим – бременните често ги сочат като оказали се достоверни, а лекарите ги отричат като тотален мит, но ще ви разкажем интересни митове на тема как се определя полът на бебето в едни отминали години, както и ще ви запознаем как се прави това днес.

Учени откриха начин да изберем пола на детето

Митове как се определя полът на бебето?

Старите хора са определяли пола на бебето, очаквано от бъдещите майки, по разположението му в корема, промените във външния вид и хранителните навици на бременната. Те казвали, че високият корем, появата на несъвършенства по кожата, оредяващата коса, изпъкналият остър корем, намаленото окосмяване и гладът за сладки храни сочат, че бременната очаква момиче.

Други казвали, че момичетата крадат от красотата на майка си за себе си и това обяснява проблемната кожа и фактът, че бременността си личи дори в гръб. В онези далечни години медицината не е била така напреднала, за да се говори за хормонални проблеми и промени по време на бременността, както и за определяне на пола чрез ехограф, какъвто просто е нямало.

В миналото хората казвали, че майката, която носи момче, се разхубавява, радва се на здрава и лъскава коса, чиста кожа, напълняването е само в областта на корема, които е кръгъл и топчест, ниско разположен. Определяли тези, които налитат на кисело и солено – като мъжки майки, очакващи именно момченце.

Някои култури включват в гадаенето дори бащата и промените, които настъпват в него, цвета на урината на бременната жена, нейния пулс и кръвно налягане, а трети стигат още по-далеч и препоръчват тайно гадене със сол, пръстен или други предмети от бита над главата на бременната жена или дори, посипвайки я с тях. Тези методи естествено не са гаранция за ефективно познаване на пола, макар да е вярно, че много бъдещи майки споделят, че част от митовете са се оказали верни по отношение на тяхното бебе, чиито пол са проверили по-късно и по модерния и съвременен начин – видеозон.

Няма по-сигурно средство от него, но това не значи да се ограничите само до съвременната медицинска техника. Може спокойно да се запознаете със старите ритуали, да се потопите в тях, да се позабавлявате и насладите на моментите като бъдеща майка, а и да разберете, ей така от чисто любопитство, верни ли са тези митове как се гадае какъв пол ще е бебето, което носите.

Зависи ли от нас полът на бебето?

Как се определя полът на бебето със съвременни медицински средства?

Естествено с употребата на съвременна образна диагностика – с видеозон, който „предсказва“ пола с 80-90 и дори до почти 100% точност според разположението на бебето  месецът, през който се изследвате и други фактори. Видезонът е познат още като ехограф и ултразвук. Изследването е безболезнено, неинвазивно, бързо, безвредно за разлика от рентгена и много полезно не само на гинеколозите, но и на други медицински специалисти, тъй като се използва за диагностика на множество заболявания. Това изследване представя изображение на органи в тялото чрез използване на високочестотни ултразвукови вълни и е от изключителна полза за лекарите. 

По отношение на бременността се използват коремен и трансвагинален ехограф, като вторият дава по-ясни изображения и е по-подходящ за ранните етапи от бременността. Доплеровият ехограф е полезен при съмнения за проблеми по време на бременността като прееклампсия, ретардация на плода, хипотрофия, както и за проследяване на кръвните потоци на плода и бременната жена.

Днес все по-често се залага на най-съвременните и модерни ехографи – 3D/4D ехография, които позволяват триизмерни изображения на плода и са много по-точни, ясни и с по-висока диагностична стойност от обикновените ехографии. Ехографът може с лекота да помогне за определяне на пола, но това естествено не става в ранните етапи на бременността, когато ембрионът все още не се е и оформил камо ли да може да се говори за пол. Ако предпочитате да разчитате на науката и медицината, а не на „бабини деветини“, вашият лекар ще ви насочи към метод за определяне на пола на бебето чрез ехографско изследване.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес