Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казват Седемте рилски езера - ще познаете ли имена на всички?

22 август 2022, 18:36 часа
Реклама

Имената на Седемте рилски езера са свързани със специфични външни характеристики на даденото езеро. Запознайте се с тях!

Сълзата

Сълзата е най-високото от седемте рилски езера. То е и най-плиткото след Рибното езеро. Намира се на 1370 метра северозападно от връх Вазов. Надморската му височина е 2535 метра. Водосборната му площ е 0,18 квадратни километра. Площта на водната повърхност е 7 декара. Водният му обем е 15 000 куб.м. Максималната дълбочина е 4,5 метра.

Езерото се счита за начална точка на река Джерман, приток на река Струма.

Окото

Окото е второто от седемте рилски езера. Езерото е дълбоко 37,9 метра, обхваща площ от 68 акра и е на 2440 метра над морското равнище. Нарича се още сърце. Окото тече от североизточния й край към долното езеро Бризнака. В близкото минало това езеро е било известно като Чанак гьол.

Окото е най-дълбокото ледниково езеро на Балканите и предпоследното езеро в един от най-популярните ни алпийски маршрути в планината - обиколката "Седемте рилски езера".

Опит за рекорд: У нас ще се вие най-голямо планинско хоро в света

Бъбрека

Езерото "Бъбрека" е едно от седемте езера в Рила планина. Намира се на 2282 метра надморска височина. Каптажната площ е 54 кв.м. Площта на водната повърхност е 85 дка. Водният обем е 1170 000 m3. Най-дълбоката точка на езерото е 28 метра. Доскоро езерото беше известно като Кара Гьол. Има характерна форма, която досущ прилича на бъбрек.

Близнака

Езерото Близнака е най-голямото от Седемте рилски езера. Върхът се намира на 1940 метра северно от Вазов връх и е на 2243 метра надморска височина. Водосборният басейн е 2,10 квадратни километра. Площта на водата е 168,6 акра. Водният обем на езерото е 5 900 000 милилитра, а максималната дълбочина е 27,5 метра. По дълбочина езерото Чифте Гьол е третото след Окото и Бъбрека. В близкото минало езерото е било известно като Чифте Гьол.

Най-красивите планински обекти в България, които трябва да посетите

Трилистника

Разположено е на 2216 м. надморска височина, с неправилна форма и ниски брегове. Площта му е 2, 6 ха , има дълбочина около 6,5 м. В миналото се е наричало Средния гьол̀. 

Езерото Трилистника замръзва и се покрива с дебел слой лед. През юни ледът се стопява.

Рибното езеро

Разположено е на 2184 м. надморска височина. То е най-плиткото езеро с дълбочина 2,5 м. и площ – 3,5 ха.

Долното езеро

Най-ниско езеро от Седемте рилски езера. С надморска височина - 2095 м.. Площта му е 5,9 ха, а дълбочината 11 м. Има стръмен праг. В него се събира водата, която изтича от останалите езера.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес