Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казват двата испански града в Африка?

02 юли 2024, 10:44 часа
Реклама

Малцина знят, че Испания е не само европейска, но и африканска страна. Това се дължи на нейните два автономни града: Сеута и Мелиля, които се намират в Северна Африка.

Сеута

Известен като "Перлата на Средиземно море", градът с население 84 хил. жители се намира от другата страна на Гибралтарския пролив.

Средиземноморският морски парк

Сеута може да се похвали с ценното наследство на архитекта Сезар Манрике - Средиземноморският морски парк. Създаден в съответствие с екологичните ценности, този комплекс от естествени басейни с морска вода, палми и водопади е прекрасно място за почивка.

Кои са топ 5 на най-големите градове в Испания

Огромните скулптури на Херкулес

Първото нещо, което ще ви впечатли в града, е гигантска скулптурна композиция, вдъхновена от класическата митология. Височината на елементите й е повече от седем метра, а теглото достига четири тона. Това са прочутите „Херкулес и единството на света” на художника и скулптор от Сеута Хинес Серан.

През 2007 г. той избира оригиналния сюжет на гръцкия мит за разделянето на Европа и Африка от Гибралтарския пролив. Първият Херкулес, разположен на площад „Конституция“, разделя двата континента с ръцете си под формата на колони. Вторият, разположен на кея „Пониенте“, се опитва да обедини колоните, които самият той е разделил.

Природа, свободно време и разнообразна кухня

След почивка на плажа или посещение на планината Ачо, която предлага впечатляваща панорамна гледка към Сеута и Гибралтарския пролив, може да се разходите по крайбрежната алея La Marina или да се отправите към развлекателния комплекс Poblado Marinero.

Заслужава си да опитате любимото блюдо на местните жители: селски сандвич с кокоши сърца. Той се сервира с традиционна арабска марината и сос алиоли (с чесън и зехтин). Благодарение на смесицата от култури, която цари по улиците на този град, можете да завършите деня със смути от авокадо и банан или ментов чай ​​с арабски сладкиши.

Топ 5 на най-красивите градове в Испания!

Мелиля

Със също толкова население – 84 хил. жители, този испански град-пристанище съчетава различни религии и култури.

Специфична негова черта е архитектурата му в стил „арт нуово“. Освен това, Мелиля е отлична туристическа дестинация за любителите на спорта. В близост до него можете да посетите планината Гуругу и да се запознаете с маймуните, които живеят там. Любителите на водните спортове могат да карат джетове или да се гмуркат към каменистото морско дъно, гъмжащо от живот.

Мелиля е град с финикийски произход. В продължение на векове бил важно търговско пристанище и отбранителен бастион на Средиземно море. Русадир, както се е наричал градът в онези времена, като римска колония израства във важен транспортен център на империята. След 1497 г. Мелиля преминава към Испания и се превръща в солидна морска крепост.

Историческият център на Мелиля

Старият град, обявен за исторически и художествен обект, първоначално се състоял от четири цитадели, свързани с подвижни мостове. Зад неговите мощни стени и дълбоки ровове се крият тесните улички на най-стария отбранителен бастион, който се състои от фортовете „Гранде“ и „Чика“ (XVIII век) над рова „Орнабеке“.

През ХІХ век градът разширил границите си и били построени още три форта по периметъра му: „Камелос“ с кръгла форма и ров, ромбовидният „Кабрерисас“ с две шестоъгълни кули от двете страни, и петоъгълният „Рострогордо“ с широк плац.

Водни спортове и гастрономия

Мелиля има великолепни плажове с фин пясък, както и впечатляващото яхтено пристанище, което разполага със собствен търговски и развлекателен център. Тук можете да се научите да плувате или да опитате други водни спортове, като каране на водни ски, уиндсърфинг или гмуркане.

Мелиля се отличава с вкусна и разнообразна кухня, като се чувства специфичното влияние на андалуската кулинария. Особено внимание заслужават пържената риба и отличните ястия от морски дарове и ориз. Десертите включват „бунюелос“, сладък кускус, „емпанадиляс“ и пълнени фурми.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес