Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се готви ориз за суши?

30 септември 2024, 12:30 часа

Идеалният ориз за ролца и суши е белият късозърнест ориз, който има висока степен на лепкавост и е най-подходящ за навиване на ролца.

В краен случай са подходящи аналози, които могат да бъдат намерени в магазините, наречени „суши ориз“. Обърнете внимание на чистотата и еднородността на зърната - те трябва да имат гладка повърхност и леко лъскав вид.

 

Още: Знаете ли как се приготвя ориз за суши?

Как правилно да готвя ориз за суши

Процесът на готвене на ориз е цял ритуал, състоящ се от няколко етапа.

Стъпка 1: Изплакнете и накиснете ориза

Преди да разгледаме по-подробно как се приготвя суши ориз, важно е да изплакнете ориза няколко пъти, за да премахнете излишното нишесте и да подобрите текстурата му. Изсипете необходимото количество ориз в купа с високи ръбове и залейте с хладка чиста вода. Разбъркайте зърната внимателно с ръце, като изхвърлите течността, когато стане мътна. Повторете процеса 7-9 пъти, докато водата стане почти бистра. Тази техника ще отнеме не повече от 5 минути.

Още: През 80-те години на миналия век тази страна представя в Япония ястие, днес популярно в цял свят

Стъпка 2: Сварете ориза

Най-добре е да използвате специална готварска машина за ориз. Но ако нямате такава, обикновена тенджера с дебело дъно ще свърши работа. Добавете вода към ориза в пропорции 1 към 1 или 1 към 1,2 - пропорциите зависят от вида на ориза. Оставете водата да заври на умерен огън, след което намалете котлона и покрийте тенджерата с капак. Гответе ориза около 14 минути (не забравяйте да проверите опаковката за точното време), без да сваляте капака, след което го оставете да стои още 12 минути.

Стъпка 3: Пригответе дресинга

Готовият ориз се подправя веднага след сваряването, докато е още горещ. За да направите това, ще ви трябва оризов оцет и кристална захар в пропорции 1 към 1. Добавете и сол в зависимост от обема на оцета - 90 g готварска сол на 1 kg оцет. Смесете съставките и ги загрейте на слаб огън, докато захарта и солта се разтворят напълно. Основното нещо е да не кипне. Максималната температура на нагряване е 45C. След това прехвърлете сварения ориз в дървен или пластмасов съд и го залейте с дресинга. Продуктът се разбърква внимателно с дървена шпатула, като се внимава да не се натискат зрънцата, за да не се слепят и наранят.

Още: Готвач разкри как да си приготвим суши у дома

Стъпка 4: Охладете ориза

Оставете ориза да се охлади до стайна температура, преди да навиете ролцата. За да стане това по-бързо, можете да го разстелете на тънък слой върху равна повърхност и да разбъркате внимателно с дървена лъжица.

Препоръчително е оризът да се използва за приготвяне на рула веднага след готвене, докато е пресен и запазва желаната текстура и консистенция. Ако получите твърде много ориз, можете да го съхранявате в херметически затворена кутия в хладилника до 24 часа.

Сега знаете как да направите ориз за суши. Правилно свареният ориз е само половината от битката. Останалото зависи от вас. Изберете висококачествени съставки, експериментирайте с пълнежи и вашите рула няма да бъдат по-лоши от ресторантските.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес