Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да съхраняваме меда през горещите летни дни

23 юли 2024, 16:51 часа

Лятото е тук със своите горещи температури, които изискват повече грижи за някои продукти, използвани в ежедневието, като зехтина и меда.

Още: Обезмаслено или пълномаслено мляко: Кой е най-добрият избор за вашето здраве

Що се отнася до меда, знаем, че той не се разваля, но времето и температурите могат да повлияят на цвета и консистенцията му. Най-добрият начин за съхранение на мед е да се гарантира подходящата температура.

Експертите препоръчват медът и зехтинът да се съхраняват при температура между 10 и 20 градуса по Целзий. Никога не слагайте мед в хладилника, защото ниските температури ще ускорят кристализацията му. Освен това, хладилникът ще промени аромата на меда и ще намали качеството му. Ако кухнята ви е прекалено гореща, намерете по-хладно място за съхранението му.

Медът трябва да се пази от слънчева светлина и да се държи на тъмно и хладно място, далеч от печката или фурната. Също така е важно контейнерът, в който се съхранява медът. Не трябва да използвате метални съдове, защото ще се влоши качеството му. Медът не трябва да се съхранява в керамични съдове или други материали освен стъкло. Бурканът за мед трябва да има плътно затварящ се капак.

Още: Често преяждате: 8 метода, които наистина работят

Още един аспект, на който трябва да обърнете внимание, е влажността на буркана. При използване на мед винаги използвайте дървена лъжица, защото дори малко количество вода може да предизвика ферментация. Ако медът ви се кристализира, не го загрявайте в микровълнова фурна, защото това може да го загрее прекалено бързо и да унищожи неговите полезни свойства.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес