Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да съхраняваме чесъна?

13 август 2024, 15:33 часа

Чесънът има своето важно място на трапезата ни. Точно заради това много хора го отглеждат в имотите си. За да си гарантираме наличието на чесън на масата, трябва да знаем не само как да се грижим за насажденията, но и да съхраняваме правилно реколтата.

За да запазите отглеждания в градината чесън у дома, първо трябва да изберете място за съхранение.

Чесънът може да се съхранява в хладилника в отделението за зеленчуци или на долния рафт. Друг вариант е фризерът. В този случай обаче скилидките трябва да бъдат обелени, нарязани на тънки филийки или настъргани и поставени в торбички.

Чесънът се съхранява добре в мазе, изба или килер, където има добра циркулация на въздуха. Но може да стои и в обикновен шкаф на рафтове или в чекмеджета.

Не оставяйте чесъна да изсъхне: Тайните на правилното съхранение

Преди да приготвите чесъна за дългосрочно съхранение, трябва да го изсушите добре на чист въздух. След това трябва да скъсите стъблата, оставяйки пет до осем сантиметра. Корените се намаляват до един сантиметър. Горната обвивка на всяка глава трябва да се отстрани за по-добра вентилация и за предотвратяване на образуването на мухъл.

Съдовете за съхранение на чесън могат да бъдат плетени кошници, мрежи, стъклени буркани, дървени кутии, текстилни торби. Можете също да го вържете на китки или да го сплетете и да го окачите на тавана.

Съхранението на чесъна трябва да се наблюдава, за да се гарантира, че няма да започне да се разваля. Важно е незабавно да премахнете повредените глави. Температурата на въздуха трябва да се поддържа в диапазона от 0 до +5 градуса, а влажността трябва да бъде приблизително 70%.

Наскоро експертите обясниха как да се подготвят и картофите за дългосрочно съхранение. Преди всичко, трябва да отстраните ненужната пръст от грудките, като внимавате да не повредите кората. След това зеленчукът трябва да се остави на открито или на сухо, добре проветриво място за няколко часа, за да изсъхне.

Както чесънът, така и картофите изискват внимателно съхранение, за да използваме по-дълго реколтата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес