Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се прави омекотяване на ракия?

07 декември 2023, 08:15 часа
Реклама

По принцип ракията омеква в процеса на отлежаване. Прекомерно острият вкус е сигнал, че има нещо нередно – например, джибрите са се заразили с вредни микроорганизми или пък първакът е бил отделен неправилно. Ако захарността е ниска (под 12%) е напълно възможно резултатът да е етанова (оцетна) киселина.

Даже световните производители на някои видове концентрирани алкохолни питиета добавят на 1 литър по 1 мл глицерин и 1 г захар, за да подобрят вкуса (макар, че и без това глицеринът си е доста по-сладък от захарта). Така наистина се омекотяват най-острите нюанси, но все пак не изчезват напълно. Затова се използват също и други начини и способи за омекотяване на ракията.

Най-подходящият начин за омекотяване на ракията е да отлежи. Именно в хода на процеса на отлежаването след като измине една година неприятно острият вкус прелива в чувство за топлина при глътката. В случай, че не разполагате с класическо дъбово буре, вече се продава т. нар. „дъбов чипс“ - тоест, тънки дъбови люспи, които се поставят в тензух и се слагат в ракията, за да имитират процеса на отлежаване в затвореното пространство на дъбовото буре.

Още: Как по традиция се прави оцветяването на ракията?

Също така се използва и директно примесване на билки. Една от най-популярните билки за омекотяване на ракия е степният или черноморски пелин - Артемизия понтика. 10 стръка от нея са достатъчни, за да омекотят и ароматизират 70-80 л ракия. Уханието й е концентрирано в листата и стъблото, след като премине цъфтежът. При разтриване между пръстите се усеща изключително приятен аромат на мускус. Някои производители на ракия я слагат още в джибрите. Опитните ракиджии обаче предупреждават, че с артемизията понтика не трябва да се прекалява от престараване – защото в такъв случай ракията започва да горчи. У нас черноморският пелин е разпространен най-много в Североизточна България, където предпочита песъчливи почви и припек.

Друга билка, използвана за омекотяване на ракия, е смрадликата. Нейната отвара по принцип има лечебно въздействие – но ето, че и този ефект също е сред полезните й качества, макар и малко неочаквано.

Също така за омекотяване на ракията се използва много често вече споменатият глицерин; опитните ракиджии преди него все пак слагат дъбов чипс.

За омекотяване на ракия класически начин е да се постави нацепена сърцевина от черница или черничеви стружки в съд с широк отвор, обикновено емайлирана тенджера. Капакът се оставя отворен. Треските или стружките от черницата се държат така 1 месец, след това ракията се прелива в стъклени бутилки - или в дамаджани, но пак стъклени; използването на пластмасови съдове за съхраняване на ракия е една от най-грубите грешки, която може да се допусне, защото питието неизбежно ще поеме неприятен дъх от пластмасата.

Още: Гордостта на българина: по какво се познава хубавата домашна ракия?

  • Популярен метод за омекотяване на ракията е поставянето й във фризер за три денонощия. След този срок резултатът е твърде осезаем.
  • Някои ракиджии с цел омекотяване на ракията прилагат аериране, като използват апаратче за въздух от аквариум. Разбира, преди това аераторът не бива в никакъв случай да е ползван по прякото си предназначение.
  • Омекотяване на ракията се постигна и чрез разреждане с дестилирана вода.
  • Друг метод с такъв ефект е при варенето в казана да се добави сода бикарбонат.

Перфектното мезе: Тази зимна салата от зеле и моркови става за всеки алкохол

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес