Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

20 април 2024, 13:15 часа
Реклама

Когато се боядисвате в домашни условия, част от боята попада по кожата. Някои бои изтичат по лицето.

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

Сапун или препарат за миене на съдове

Това е лесен метод, който действа върху временни петна от боя. За да увеличите ефективността, се препоръчва да замените сапуна с дълбоко почистващ шампоан или препарат за миене на съдове. Те съдържат по-агресивни повърхностно активни вещества, които могат да ексфолират кожата.

Паста за зъби

Можете да използвате всяка паста, с изключение на гел паста. За да премахнете боята за коса от кожата, намокрете боядисаната зона с вода и втрийте малко количество паста за зъби. Оставете сместа да действа 5-10 минути, след което изплакнете.

Този метод трябва да се използва с повишено внимание при чувствителна кожа.

В третираната зона могат да се появят неприятни симптоми. Ако се появи зачервяване или парене, нанесете охлаждащ овлажнител, сок от алое вера или кубче лед.

С какво най-лесно се чисти боя за коса?

Смес от сода за хляб и препарат за съдове

Обикновеният перилен препарат не ексфолира кожата достатъчно добре, за да премахне ефективно петното. За да подсилите ефекта, добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб към 2 капки препарат за съдове. Смесете съставките до гладка паста.

Нанесете продукта върху засегнатата област с памучен тампон или стара четка за зъби. Съвместната работа на сода и повърхностно активни вещества в препарата ефективно ще премахне боята от кожата.

Масаж или кокосово масло

На пръв поглед може да изглежда, че маслото не е в състояние да се бори със замърсяването. Но при производството на средства за отстраняване на грим често се използва маслена основа. Бебешкият масаж и кокосовото масло унищожават пигмента.

Крем за почистване на грим

Ако нямате под ръка бебешко олио или кокосово масло, използвайте препарат за премахване на грим или мляко на маслена основа. Може да работи по-добре от маслото, защото съдържа съставки, които разтварят добре пигментите.

Алкохол

Етиловият или изопропилов алкохол незабавно унищожава пигмента на боята, премахвайки го от кожата и под ноктите. Но продуктът е много агресивен и може да изсуши и да лиши горните слоеве на епидермиса от влага. Използвайте върху чувствителна кожа в крайни случаи и много внимателно.

За да премахнете боята, потопете памучен тампон в спирт и разтрийте зацапаната зона, докато повърхността стане чиста.

Лак за коса или дезинфектант за ръце

Без алкохол под ръка?! Заменете го с алтернативен продукт – лак за коса. Съдържа много алкохол в състава си. Напръскайте продукта върху петното и избършете с памучен тампон.

Вместо лак можете да използвате дезинфектант за ръце с 60% алкохол. Дезинфектантът е особено удобен за премахване на пигмента изпод ноктите. Ако останат следи по линията на косата, нанесете състава с помощта на кърпа или памучен тампон.

Вредна ли е боята за коса или е просто мит?

Как да предотвратите петна от боя за коса?

Можете да премахнете боята за коса от кожата си за няколко минути. Но би било по-лесно да избегнете петна. В крайна сметка превенцията е по-добра от лечението.

Как да защитите линията на косата, ноктите и кожата си от пигмент:

·         Създайте защитна бариера между кожата и боята, като използвате вазелин, гъст овлажнител или масло по линията на косата.

·         Използвайте тиксо или памук като граница между линията на растеж и кожата, за да предотвратите капенето на съединението.

·         Винаги носете ръкавици, когато боядисвате.

·         Дръжте под ръка кърпички и памучни тампони, за да избършете разливите. По-лесно е да почистите прясна боя за коса, отколкото да я премахнете от кожата си.

·         Изберете бои за коса, които са кремообразни, а не течащи. Такива състави не се разпространяват и не капят.

·         Нанесете боя за коса на втория или третия ден след измиване на косата. Естествените масла от скалпа ще предпазят повърхността от оцветяване.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес