Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как лесно да различим алергичната кашлица от другите видове?

27 октомври 2024, 07:30 часа

С настъпването на есенно-зимния сезон, неминуемо свързан с инфекции, грип, настинки и куп други здравословни проблеми, все по-често чуваме някои около нас да кашля или да кашлят най-малките членове на семейството ни, което е повод за тревога за всяка майка. Преди да се притесните, че кашлящият срещу вас ще ви зарази с грип, както и преди да изпаднете в паника, че малкият ви наследник е болен сериозно, информирайте се за различните причини за кашлица. Сред тях има и далеч по-безобидни от тежък грип и пневмония – алергичната кашлица  например, която не е заразна и от която не трябва да се притеснявате, когато някой до вас кашля. Всъщност кашлицата не е това страшилище, за което е смятаме, първо, защото по-често тя не е симптом на заразно заболяване, второ, защото е механизъм, чрез който дробовете и гърлото ни се освобождават от слуз, прах, замърсители и други дразнители, тоест тя е защитна реакция на тялото. Ако все пак говорим за малко дете или възрастен, при които кашлица с инфекциозен причинител изисква лекарска намеса, за да се избегнат усложненията, различаването на алергичната кашлица от свързаната с грип и други инфекции, е по-лесно, отколкото предполагате. Можем лесно да различим алергичната кашлица, ако сме запознати със симптомите, които тя причинява.

Как да различим алергичната кашлица?

Освен кашлицата, свързана с вирусни и грипни заболявания, има кашлица с алергичен произход, свързана с астма, кашлица, която се дължи на по-безобидни здравословни проблеми като киселини в стомаха, както и кашлица, обикновено упорита и хронична, която може да сочи опасно заболяване на белите дробове и дори такова с онкологичен произход. Ако познавате по-добре симптомите на всяка една, ще имате по-малко поводи да се тревожите излишно. Ето как да подходите, когато някои кашля.

Още: Лекар: Това са първите симптоми за рак на белия дроб

Кашля някои от семейството ви или вие

  • Щом кашлящият е близък, може да измерите температурата и да проверите нормална ли е тя. Повечето вирусни и грипни заболявания, които протичат с кашлица, се характеризират и с висока температура. Това не е 100% задължително и не е гаранция, че липсата на температура означава липса на вирусна инфекция, но пък наличието на температура автоматично изключва алергична реакция като причина за кашлицата.
  • Помислете чували ли сте тази кашлица и преди. Хроничната кашлица или сезонната такава ни помагат да различим алергичната кашлица от другите видове. Хронична е кашлицата, която продължава 8 или повече седмици.
  • Ако детето е достатъчно голямо, може да го попитате как се чувства, за да допълните картинката. В случай, че не се чувства  добре и е отпаднало, което всъщност е видимо и за вас, то алергичната причина е по-малко вероятна от заболяване. С възрастните е още по-лесно – те чудесно съумяват да опишат как се чувстват.

Ако кашля непознат

  • Притеснявате се от кашлицата на човека до вас на опашката? Преди да решите, че от утре и вие ще сте с грип, помислете това не е ли алергична кашлица. Алергичната кашлица се разпознава по-лесно при наличието и на  други симптоми на алергия като зачервени  очи или сълзене от очите, парене и сърбеж в очите, изтечения от носа, които са бистри като вода. - - Температура и общо неразположение като болки в мускулите и прочие, придружаващи вирусните и грипните заболявания, липсват.
  • Всъщност кашлицата на човека може да се дължи на киселини, тютюнопушене, хронично белодробно заболяване и много други, които не са заразни, така че притеснението  обикновено е излишно. 

Още: Как да се отървем от неприятната алергична кашлица?

Ето как още лесно да различим алергичната кашлица:

  • Изтичания от носа към гърлото – задна хрема. Обикновено се случват нощем в легнало положение, като по този начин забелязвате силна нощна кашлица. Нейни жертви най-често са именно алергичните хора, които страдат от алергии към прах, козината на домашните любимци, мухъл, цветен прашец и други, които са в състояние  да доведат до образуване на повече и по-гъста слуз, стичаща се в гърлото в легнало положение. Не е задължително да усетите това изтичане – възможно е да не знаете, че то е причината за нощната ви кашлица и че сте алергични.
  • Суха и непродуктивна кашлица. Обикновено сухата кашлица е свързана именно с алергии, а продуктивната – с образуване и отделяне на храчки – е с причинител на неалергична основа.
  • Кашлицата, свързана с алергии, ще наблюдавате обикновено през сезоните, в които се обостря алергичният ринит и астмата, а не през цялата година. Има и изключения, които могат да ви заблудят – алергията към прах например се проявява целогодишно, липсва изразена сезонност.

Ако не сте сигурни каква е причината за кашлицата, посетете лекаря си. 

 

Още: Ефективен природен лек при кашлица

Статията има само информативен  характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.templehealth.org/about/blog/allergies-vs-chronic-cough

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес