Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как класическата музика влияе на мозъка?

05 август 2024, 10:00 часа

Класическата музика отдавна се слави със своята сложна красота и емоционална дълбочина, но въздействието ѝ върху мозъка далеч надхвърля обикновеното удоволствие. Изследванията показват, че класическата музика може да окаже дълбоко въздействие върху когнитивните функции, емоционалното благополучие и дори физиологичните процеси.

Един от най-забележителните ефекти на класическата музика е способността ѝ да подобрява когнитивните функции. Проучванията показват, че слушането на класически композиции, особено такива със структуриран, предвидим модел, като бароковата музика на композитори като Йохан Себастиан Бах, може да подобри пространствено-времевото мислене.

Този феномен, често наричан "ефектът на Моцарт", предполага, че класическата музика може временно да повиши способността на човека да изпълнява задачи, включващи пространствено мислене. Макар че последвалите изследвания нюансират този ефект, посочвайки, че когнитивните ползи може да са свързани по-скоро с повишената възбуда и подобряването на настроението, а не само със специфичната музика, общият консенсус е, че класическата музика може да улесни по-добрата учебна среда.

От класическата музика се поумнява

В допълнение към когнитивните ползи, класическата музика има значителен ефект върху емоционалната регулация. Успокояващите качества на класическите композиции могат да понижат нивата на стрес и да предизвикат релаксация. Музиката с бавно темпо и нежна динамика, като например произведенията на Клод Дебюси или Ерик Сати, може да забави сърдечния ритъм, да намали кръвното налягане и да понижи нивата на кортизол, които са свързани със стреса. Тази реакция на релаксация може да подобри цялостното емоционално благополучие, което прави класическата музика ценен инструмент за справяне с тревожността и насърчаване на психичното здраве.

Освен това класическата музика може да стимулира центровете за възнаграждение в мозъка. Слушането на музика, която човек харесва, предизвиква освобождаването на допамин - невротрансмитер, свързан с удоволствието и възнаграждението. Тази реакция не е уникална за класическата музика, но често е по-изразена при композиции със сложни структури и богати хармонии, които ангажират по-дълбоко центровете за слухова и емоционална обработка на мозъка.

Слушането на музика при джогинг премахва психическата умора

Класическата музика има и терапевтични приложения. В клинични условия тя се използва за подпомагане на лечението на различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, депресия и хронична болка. Музикотерапията, която често включва класически произведения, помага на пациентите, като осигурява когнитивна стимулация, емоционална подкрепа и дори физически ползи, като например подобряване на двигателните умения и речта. Така например е доказано, че музикотерапията, включваща класическа музика, подобрява извикването на паметта и комуникацията при лица с деменция, което илюстрира нейния потенциал за положително въздействие върху неврологичната функция.

Освен това ползите от класическата музика се разпростират и върху качеството на съня. Слушането на успокояваща класическа музика преди лягане е свързано с подобряване на съня. Успокояващият ефект на музиката може да помогне за по-лесното преминаване към сън и да увеличи общата продължителност и качество на съня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес