Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как киселите храни влияят на кръвното налягане

16 октомври 2024, 12:03 часа

Поддържането на баланса на киселинността и алкалността в тялото е от съществено значение за здравето. Според проучвания, киселинните храни са вредни, ако се прекалява с тях. Измерването на pH стойността на храни или напитки служи за определяне на нивото на тяхната киселинност или алкалност.

Още: Лекари: Сините сливи предпазват костите

Вредни ли са храните с висока киселинност

Няколко научни изследвания твърдят, че висококиселинните диети са вредни за здравето. Според тези проучвания храните, които се метаболизират в тялото, оставят химически остатъци, които, когато се комбинират с телесни течности, могат да образуват киселинност или алкалност.

Храните, които съдържат киселинно образуващи вещества, понижават кръвното налягане, принуждавайки тялото да абсорбира алкални минерали като калций от костите и да ги отделя чрез урината. Учените твърдят, че продължителната консумация на киселинно образуващи храни води до загуба на костна минерална плътност.

Храни, съдържащи киселинообразуващи вещества

Храните, които съдържат такива вещества са месо, нискокачествени зърнени храни, лоши млечни продукти, недостатъчно сготвен боб, газирани напитки, кафе, алкохол, тютюн и преработена сол. Плодовете и зеленчуците от друга страна повишават алкалното ниво и предотвратяват негативните ефекти от високата киселинност.

Защо да избягвате храни с висока киселинност

Тези храни причиняват или влошават проблеми с храносмилателната система. Те причиняват киселини в стомаха, но също така и други големи проблеми в тази система. Киселинните и мазни храни, които причиняват проблеми в храносмилателната система, са пърженото, излишните мазнини и тлъстите меса.

Още: Какви храни са подходящи за закуска при омазнен черен дроб

Прекомерната консумация на цитрусови плодове и домати, в случаите, когато консумирате повече от 10 парчета наведнъж, може да повиши киселинността на стомаха.

Учените са на мнение, че кръвното налягане не може да се повлияе от диета. Последната обаче трябва да бъде балансирана в полза на целия организъм, а не само на кръвното налягане.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес