Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да зареждате смартфон - батерията издържа по-дълго

16 февруари 2023, 19:22 часа

Всеки цикъл на разреждане и зареждане на батерията постепенно (макар и много бавно) я „убива“, води до намаляване на капацитета и в крайна сметка до повреда на батерията.

1. Температура

Идеалната околна температура по време на зареждане на смартфон е около +20 градуса. Но както в живота нищо не е идеално, смартфонът да се зарежда при температура на околната среда не по-ниска от +10 градуса и не по-висока от +40 градуса. Ето защо, ако сте влезли в студена стая, тогава не е необходимо веднага да зареждате смартфона си. Оставете го да престои известно време на стайна температура и след това вече можете да го заредите. Но през лятото трябва да избягвате прегряване и в никакъв случай да не оставяте, докато се зарежда на пряка слънчева светлина.

Каква е разликата между смартфон и iPhone?

2. Пълно зареждане

Не позволявайте батерията да се разреди напълно до 0%. Ако батерията е напълно разредена, тогава в началото на нейното зареждане, въпреки че контролерът ограничава подаваното към нея напрежение, все още е възможно рязко повишаване на температурата на батерията, което може да доведе до повреда на батерията.

3. "Тактика" на зареждане

Препоръчва се да разредите смартфона до не повече от 20%, и да го заредите до 80%. Първо, дали 60% заряд е достатъчен за целия ден. Второто е как да проследите кога смартфонът е разреден до 20% и зареден до 80%. В първия случай всичко зависи само от това колко интензивно се използва смартфонът. Във втория случай могат да помогнат специални приложения за Android, които ще ви „информират“, когато батерията достигне определен процент на зареждане.

100% радост и индивидуалност в един смартфон

4. Зарядно устройство

Можете да зареждате своя смартфон само с „личното“ зарядно устройство, което се доставя със смартфона. Използвайки точно него при зареждане, тогава със сигурност няма да съкратите живота на батерията на вашия смартфон. Ако зарядното не работи, тогава е необходимо да изберете друго зарядно устройство с подобни параметри.

5. Не използвайте смартфона си, докато се зарежда.

Ако използвате смартфона си, докато зареждате (гледате филми, сърфирате в интернет и т.н.), тогава бавно „убивате“ батерията. По време на процеса на зареждане батерията също се разрежда в същото време. Това "люлеене" се отразява негативно на живота на батерията на смартфона.

Не е трудно да следвате тези прости правила за правилно зареждане на вашия смартфон. Но спазването на тези правила ще ви позволи да поддържате капацитета и производителността на вградената батерия и съответно ще удължите експлоатационния й живот.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес