Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да замразите ягоди, череши и други горски плодове, за да им се насладите през зимата?

20 юни 2024, 12:00 часа
Реклама

Лятото е радостно, но доста кратко време. По време на периода на зреене на зеленчуците, плодовете и горските плодове повечето хора се опитват да се наядат с тях, но ако ви останат малко боровинки, малини, къпини или ягоди, вероятно ще искате да ги замразите. Това е най-лесният начин да удължите срока на годност на плодовете и да ги запазите не за допълнителен ден, а за няколко месеца. 

За най-добри резултати замразявайте горските плодове при максимална свежест. Презрелите или разочароващи плодове няма да се подобрят във фризера. Когато са замразени правилно, плодовете ще запазят вкусния си летен вкус в продължение на много месеци. Всичко, от което се нуждаете, освен пресни горски плодове, са торбички за замразяване. Можете да замразите различни видове горски плодове поотделно или да ги смесите заедно, за да направите смес от горски плодове, която да използвате при по-късно готвене.

Започнете, като сортирате плодовете, за да се уверите, че в сместа няма стъбла, листа, неузрели или повредени плодове. Ако замразявате ягоди, не забравяйте да премахнете зелените части.

Изплакнете плодовете в хладка вода и ги подсушете старателно, без да ги натискате или подреждате едно върху друго. Разстелете горските плодове на един слой върху чиста, суха кухненска кърпа (платнените може да оставят петна, но хартиените ще свършат работа също толкова добре) и изчакайте, докато изсъхнат.

Какви груби грешки правим при замразяване на плодове?

Когато приключите с подготовката на плодовете, покрийте тава с хартия за печене или найлоново фолио и поставете плодовете отгоре на един слой. Поставете тавата във фризера, докато плодовете се замразят напълно. Обикновено няколко часа са достатъчни, за да постигнете желания резултат, но можете да ги оставите за една нощ, ако това е удобно.

След като плодовете са стегнати, прехвърлете ги в затварящи се пластмасови торбички за съхранение, като изстискате възможно най-много въздух от торбичката, преди да я затворите.

Съхранявайте замразените плодове във фризера до 6 месеца или година, стига да не влизат в контакт с други храни, които могат да им предадат миризмата си. Ако е възможно, опитайте се да замразите месо и преработени храни в едно чекмедже, а плодове и зеленчуци в друго.

Как можете да използвате замразени горски плодове? Едно от най-популярните приложения на този продукт е приготвянето на плодови коктейли и лимонади. Замразената текстура прави напитките по-студени и плътни, без да е необходимо разреждане с лед. Е, домашно приготвена сода с добавка на пюре от горски плодове, безопасна за вашето здраве и фигура, може да се прави през цялата година.

За да постигнете гъста, гладка текстура, първо смесете всички съставки, различни от горски плодове, в блендер, след това бавно добавете замразените плодове в блендера, като позволите на приставката да се върти, докато плодовете бъдат напълно включени в напитката.

Кои замразени плодове не трябва да се ядат с кисело мляко?

Освен това замразените горски плодове са чудесни за печене. Повечето хора никога няма да могат да направят разликата между десерт, изпечен от пресни горски плодове, и такъв, направен от замразени плодове. Много готвачи дори вярват, че печенето от замразени плодове се оказва по-добро. Замразяването винаги изсушава малко плодовете и загубата на излишна влага в печените изделия, където твърде много сок може да развали текстурата на тестото и/или пълнежа, се счита за предимство. 

И накрая, замразяването на горски плодове е чудесен начин да отложите приготвянето на сладко или желе за по-късно, така че не е необходимо да го правите през лятото. Просто замразете плодовете, когато са напълно узрели и достигнат максимална свежест, след това ги размразете и направете сладко, когато имате време и желание.

Прекарването на летен ден в разгара на сезона на горски плодове над горещ тиган не е най-приятният сценарий. Но да се върнете към това занимание в някой прохладен есенен или зимен ден и да стоплите дома си с мирис на сладко е чудесна идея.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес