Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да удължите живота на вашия климатик

30 октомври 2023, 11:22 часа
Реклама

Един от най-важните електроуреди за дома е климатикът. Правилната му поддръжка осигурява равномерна температура в помещенията и по-ниски сметки за ток през цялата година. Като всяка друга машина той също не е имунизиран срещу повреди и преждевременно износване на частите. За да удължите експлоатационния живот на системата, е необходимо да извършите определени стъпки. Ето как можете да си гарантирате, че в следващите години ще имате добре работещ климатик.

Реклама

Температура и режим на работа

Настройките на температурата трябва да бъдат променяни в зависимост от това дали сте у дома, или не. Някои модели идват с Wi-Fi адаптери, позволяващи да задавате температурата и да контролирате скоростта и посоката на въздушния поток от разстояние. Такава опция имат климатици Daikin, които можете да разгледате на сайта https://klimatici.bg/daikin. Но дори ако не разполагате с дистанционен достъп до вашата система, все пак можете да оптимизирате настройките ѝ.

Имайте предвид, че ако задавате много ниски градуси на охлаждане или често включвате турбо режима, това ще натовари компресора. Компресорът е най-скъпата част на един климатик и е доста нерентабилно да я заменяте с нова. По-евтино ще ви излезе да си купите нова машина.

При режим на охлаждане е желателно да зададете температура от 25-26 градуса за максимален комфорт на уреда. Както знаете, голямата разлика в температурата вътре и навън също е нездравословна за организма. При режим на отопление препоръчителната температура е между 22 и 26 градуса.

Друг важен аспект е да оставяте климатика включен дори когато не сте в помещението. Това, което се изисква, е да намалите температурата с 5 градуса (в режим на отопление) или да я увеличете с 4 градуса (при режим на охлаждане).

Редовно почистване

Когато говорим за редовно почистване, имаме предвид три основни фактора. Първият са филтрите. Когато по филтрите се натрупа мръсотия, тя запушва системата и пречи на свободната циркулация на въздуха. От съществено значение е филтрите да се почистват веднъж или два пъти месечно.

Вторият фактор е цялостното почистване на климатика, както на вътрешното, така и на външното тяло. Понякога не е достатъчно да обърнем внимание само на филтрите, тъй като прах има навсякъде.

Що се отнася до външното тяло, там могат да попаднат листа, буболечки, сажди, прах, дим и песъчинки от близки строежи или от улицата. За този вид почистване е по-добре да се свържете с оторизиран техник, понеже той знае как да разглоби цялото тялото, ако се наложи, и няма да го повреди поради неопитност или несръчност.

Трето и не по-малко важно е да поддържате дома си чист. Ако помещението е занемарено, това ще се отрази на качеството на работа на климатика, защото системата ще бъде постоянно претоварена. Освен това колкото по-малко прах има в стаята, толкова по-бавно ще се замърсяват филтрите.

Правилен монтаж

Не се опитвайте да монтирате новия уред сами, а вместо това се обадете на фирма, специализирана в монтаж и демонтаж на климатици. Правилният монтаж е ключов не само за оптималното функциониране на машината, но и за вашата безопасност.

От особено значение е да има достатъчно място около вътрешното и външното тяло, за да може въздухът да преминава свободно. В противен случай климатизацията няма да е ефективна. Да не говорим, че това би могло да доведе до прегряване на системата, което да скъси живота на новата ви придобивка.

Ако изолацията не е поставена както трябва, уредът ще трябва да работи по-интензивно, за да достигне желаната температура. Допълнителното натоварване ще даде отражение върху сметката за ток и може да повреди системата.

Годишно сервизно обслужване

Като всяка друга машина, и климатикът има нужда от периодично сервизно обслужване, за да може да ви служи дълго време. Може би си мислите, че липсата на профилактика не се отразява негативно на вашия уред. Все пак той е създаден, за да работи.

Истината обаче е, че без съответната грижа машината може да се повреди преждевременно, а когато проблемите не бъдат идентифицирани навреме, поправянето на системата се оскъпява още повече.

Обърнете внимание, че най-доброто време за профилактика на климатика е през пролетта и есента, когато не се наблюдават резки скокове и спадове в температурата. Обикновено това е времето, в което климатикът се използва най-рядко за цялата година, а това също е предимство.

Затворени врати и прозорци

Когато климатикът е включен, винаги дръжте вратите и прозорците в помещението затворени, за да не излиза климатизираният въздух навън. Ако постоянно се сблъскват студени с горещи въздушни маси, това претоварва климатика, който трябва да превключи на по-високи обороти, за да поддържа равномерна циркулация на въздушния поток.

Препоръчва се да изолирате дома си добре, ако към момента не сте направили тази стъпка. Това ще помогне на климатика да бъде по-ефективен.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес