Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съхраняваме отворено шампанско без тапа?

10 януари 2023, 18:30 часа

Една от първите грешки, които много хора правят, когато настъпи новата година, е да изхвърлят напълно добро шампанско. След като са отворили тапата и са наляли мехурчетата в полунощ, те оставят полупразната бутилка навън цяла нощ, докато на следващия ден тя не стане като горчива вода. Като се има предвид премиум цената на напитката, струва си да се прекъсне празненството на 1 януари, за да се запази. Шампанското дължи характерните си мехурчета на въглеродния диоксид в течността. От момента, в който корковата тапа се махне, газът постепенно се изпуска в атмосферата и напитката губи своята пенливост. Отвореното шампанско никога няма да бъде толкова пенливо, колкото в нощта, когато сте го отворили, но съхраняването му в хладилник е лесен начин да удължите живота му.

Каква е разликата между шампанско и просеко?

Според експертите въглеродният диоксид в шампанското е по-разтворим при по-ниски температури. Това означава, че е по-малко вероятно разтворените газове в пенливото вино да се отделят, когато течността е студена. Покриването на отвора с тапа ще помогне да се сведе до минимум взаимодействие на напитката с въздуха, но не се притеснявайте, ако не притежавате такава. Хладилната инсталация може да запази мехурчетата в шампанското ви в продължение на дни, дори когато бутилката е напълно открита.

Лекари разкриха колко шампанско може да се пие в новогодишната нощ без вреда за здравето

Едно от нещата, които няма да спасят мехурчетата ви от разваляне, е да пъхнете лъжица в гърлото на бутилката. Според този мит среброто в лъжицата има някакво магическо въздействие върху мехурчетата в шампанското, което им пречи да избягат. Вярването е толкова разпространено, че е проверявано от изследователи на виното и от телевизионното предаване. Всеки експеримент е довел до заключението, че добавянето на лъжица към отворена бутилка шампанско не оказва влияние върху нейната дълготрайност. Друг начин да се уверите, че вашето скъпо шампанско, което сте взели, за да отбележите началото на новата година, няма да е напразен, е да допиете бутилката още в нощта, в когато я отворите. 

 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес