Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем залепването на храната по тигани от различни материали?

01 декември 2023, 10:44 часа

Готвенето на вкусна храна за любимите хора понякога може да бъде истинско предизвикателство, особено ако храната започне да „залепва“ по тигана, нарушавайки всичките ни планове. Изследвайки този проблем, става ясно, че причините за това явление могат да зависят от материала на тигана и някои технически проблеми по време на готвене.

Бързи и лесни съвети за здравословно готвене, когато нямаме време

Причини, поради които тиганите с незалепващо покритие залепват

Колкото и да се доверявате на тиганите с незалепващо покритие, ако забележите, че храната залепва по тигана ви, покритието може да е повредено. Всички драскотини, люспички или пукнатини могат да доведат до проблеми при готвене. Въпреки че някои производители препоръчват избягване ползването на масло, то всъщност помага за предотвратяване на залепването, но трябва да се използва пестеливо.

Защо всичко залепва за стоманен съд и как да решите проблема

Стоманените тигани често се считат за "професионални" тигани, но почти всяка храна може да залепне за стоманата. Тайната на успеха тук е да загреете добре тигана, като го нагреете равномерно, преди да започнете готвенето. След това бързо го намажете с масло и започнете да готвите. Нарушаването на тази последователност често води до проблеми.

Кой зехтин е най-добър за готвене?

Защо залепва за чугунен тиган и как да се справим с него?

Чугунените тигани са известни със своята издръжливост, но имат и проблема със залепването на храната. Но има един трик, който действа безотказно - запържете сол в тигана преди готвене. Процесът е прост: загрейте тиган, добавете готварска сол и я загрейте, след това отстранете солта и намажете тигана с масло.

Общи съвети и трикове за избягване на залепването на храната по тигана

Има няколко универсални трика за избягване на този проблем:

·         хартия за печене. Изрежете кръг според диаметъра на дъното на тава, поставете го на дъното, намажете с масло и изпечете.

·         ябълков оцет. Капнете няколко капки в тиган, загрейте равномерно, намажете с олио и запечете.

Също така е препоръчително да разбърквате енергично храната по време на готвене, за да не залепне по тигана. Също така трябва да премахнете излишната влага от продуктите, преди да ги обработите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес