Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да скърцаме със зъби? Няколко изпитани начина

01 септември 2024, 11:59 часа

Скърцането със зъби (бруксизъм) често се появява по време на сън. Това се нарича сънлив или нощен бруксизъм. Можете също така да скърцате със зъби или да стискате подсъзнателно челюстта си, докато сте будни. Това е известно като буден бруксизъм.

Ако скърцате със зъби, има неща, които можете да направите, за да го спрете. Някои лекарства може да работят по-добре от други, в зависимост от основната причина за скърцането със зъби и симптомите.

Вашият зъболекар или лекар може да ви помогне да намерите най-доброто решение за прекратяване на бруксизма.

7 храни, които могат да увредят вашите зъби и то сериозно

1. Протектори за уста и шини

Предпазителите за уста са вид оклузална шина, която може да бъде полезна при бруксизъм при сън. Те работят, като омекотяват зъбите ви и ги спират да се скърцат един с друг, докато спите.

Протекторите за уста могат да бъдат направени по поръчка в зъболекарския кабинет или закупени на гишето (OTC).

Ако имате хроничен сънен бруксизъм, направените по поръчка протектори за уста могат да ви помогнат да предпазите зъбите си от увреждане. Те също могат да намалят напрежението върху челюстта ви. Изработените по поръчка предпазители за уста са по-скъпи от извънборсовите опции, но може да са по-добър избор за някои хора.

Изработените по поръчка предпазители за уста се предлагат в различна степен на дебелина. Те са монтирани специално за размера и формата на вашата челюст. Обикновено са по-удобни от закупените от магазина протектори за уста, тъй като са направени от по-мек материал.

OTC нощните предпазители за уста обикновено са направени от пластмаса. За някои хора те не са толкова удобни, колкото направените по поръчка. Когато купувате предпазител за уста без рецепта, потърсете такъв, който е направен от мека пластмаса или такъв, който може да се вари, за да омекне.

ОТС предпазителите за уста може да не са толкова ефективни при тежък бруксизъм, колкото направените по поръчка видове, но ниската им цена може да ги направи привлекателно и жизнеспособно решение за хора с леко скърцане със зъби.

2. Редуктивна коронопластика

Редуктивната коронопластика е стоматологична процедура, която може да се използва за преоформяне или изравняване на захапващата повърхност на вашите зъби. Може да е ефективно, ако скърцането със зъби е причинено от претъпкани, неправилно подредени или криви зъби.

В някои случаи може да се използва втора процедура, наречена адитивна коронопластика, за изграждане на зъбите. Вашият зъболекар може да извърши и двете процедури.

3. Ботокс

В мета-анализ на четири проучвания изследователите откриха доказателства, че инжекциите с ботулинов токсин (ботокс) могат да намалят болката и честотата на скърцане със зъби при иначе здрави участници.

Въпреки това, изследователи, които проведоха по-късно проучване, установиха, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди безопасността и ефективността на използването на ботокс за лечение на скърцане със зъби.

За тази процедура медицински специалист ще инжектира малки количества ботокс директно в масетера. Това е голям мускул, който движи челюстта. Ботоксът няма да излекува бруксизма, но може да помогне за отпускане на този мускул. Това може да облекчи скърцането със зъби и свързаните с него главоболия.

Може да се наложи инжекциите да се повторят. Ползите обикновено продължават три до четири месеца.

13 меки храни, които да ядете след изваждане на мъдреците

4. Биологична обратна връзка

Биологичната обратна връзка е техника, предназначена да помогне на хората да осъзнаят и премахнат дадено поведение. Може да се използва за облекчаване на бруксизма както при сън, така и при будно състояние.

По време на биофийдбек, терапевт по биофийдбек ще ви научи как да контролирате движенията на челюстните си мускули чрез визуална, вибрационна или слухова обратна връзка, генерирана от електромиография.

Изследванията за ефективността на биофийдбек за лечение на бруксизъм са ограничени.

Един преглед откри доказателства, че може да има краткосрочни ползи, когато се прави с условна електрическа стимулация. Необходими са повече изследвания, за да се разберат дългосрочните ползи и ефективност с други методи за биологична обратна връзка.

5. Техники за намаляване на стреса

За някои хора скърцането със зъби може да бъде свързано с психични проблеми като стрес, депресия и тревожност. Необходими са обаче повече изследвания, за да се свърже бруксизмът с тези състояния.

Ако скърцате със зъби, техниките за намаляване на стреса могат да помогнат в някои случаи. Намаляването на стреса също може да е от полза за цялостното ви здраве, така че това е лек с нисък риск.

Ето някои техники за намаляване на стреса, които да опитате:

Медитация

Медитацията може да помогне на да намали стреса и да облекчи безпокойството, болката и депресията.

Опитайте да изтеглите приложение за медитация или се присъединете към група за медитация. Медитацията изисква практика. Може да се използва най-добре и заедно с други лечения. Разберете кой тип медитация е най-подходящ за вас.

Йога

Малко проучване от 20 участници съобщава за значително намаляване на леката до умерена депресия след йога практика. Участниците направиха две 90-минутни хатха йога сесии всяка седмица в продължение на осем седмици. Необходими са обаче по-мащабни проучвания, за да се разберат ефектите на йога върху депресията.

Разговорна терапия

Разговорът с терапевт, съветник или доверен приятел може да помогне за намаляване на тревожността, депресията и стреса. Ако стресът ви засяга ежедневието ви, психиатърът може също да предпише лекарства, които да помогнат за намаляване на стреса и безпокойството, ако е необходимо.

Упражнения

Упражненията също така намаляват стреса, като произвеждат ендорфини за добро настроение.

Ако сте нов в упражненията, започнете бавно. Първо опитайте да вградите ежедневна дейност в живота си. Може също да се наложи да проучите различни дейности, за да намерите такава, която ви помага да се отпуснете. Ето как да започнете.

6. Упражнения за мускулите на езика и челюстта

Упражненията за мускулите на езика и челюстта могат да ви помогнат да отпуснете челюстта и лицевите мускули и да поддържате правилната позиция на челюстта. Можете да опитате тези у дома или да работите с физиотерапевт.

Опитайте следните упражнения:

Отворете широко устата си, докато докосвате езика си до предните зъби. Това помага за отпускане на челюстта.

Кажете буквата „N“ на глас. Това ще предпази горните и долните ви зъби от докосване и ще ви помогне да избегнете стискане.

Можете също така да опитате леко да масажирате челюстта си, за да разхлабите мускулите.

Какви са страничните ефекти и усложненията на скърцането със зъби?

Скърцането със зъби може да доведе до различни странични ефекти, включително:

  • главоболие
  • болка в челюстта, лицето и ушите
  • износване и сплескване на зъбите
  • разклатени или болезнени зъби
  • напукани, повредени или счупени зъби
  • счупване на пломби и корони

В екстремни случаи може да възникнат и проблеми с дъвченето, говора и преглъщането.

Може да не осъзнаете, че скърцате със зъби, докато не се появят симптомите.

Рискът от усложнения от скърцане със зъби може да се увеличи, ако имате нелекуван бруксизъм за продължителен период от време. Дългосрочните усложнения могат да включват:

  • хронична болка в ушите и главоболие
  • уголемяване на мускулите на лицето
  • увреждане на зъбите, което изисква стоматологични процедури, като зъбно свързване, пломба, корони или мостове
  • нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ)

Кога да потърсим помощ

Ако знаете, че скърцате със зъби или подозирате, че скърцането със зъби може да е причина за болката или други симптоми, посетете зъболекар. Те могат да прегледат зъбите ви за износване, за да определят дали ги скърцате. Те могат също така да разгледат вашата захапка и подравняване.

В зависимост от предполагаемите причини, вашият зъболекар може да препоръча посещение при вашия лекар за лечение на основно заболяване.

Скърцането със зъби е често срещано състояние с много възможни причини. Ранното лечение е важно, за да се избегнат значителни зъбни усложнения. Вашият зъболекар и лекар са добри ресурси за диагностициране и лечение на бруксизъм.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес