Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим терапевтична тинктура от прополис

02 октомври 2024, 15:00 часа

Ако искате да получите ценно средство за избавяне от много болести, пригответе тинктура от прополис. Ето как да я приготвите у дома.

Рецепта за приготвяне на тинктура от прополис

Продуктът от жизнената дейност на пчелите се използва за профилактика и терапия на заболявания на стомашно-чревния тракт и ставни заболявания. Лекарството помага при простудни заболявания, бронхит и пневмония. Приготвя се тинктура в три варианта:

Още: Как се прави мехлем от прополис

1. Етилов алкохол. Лекарството се приготвя по класическа рецепта, като прополисът се залива с етилов алкохол. Такава спиртна тинктура се произвежда от фармацевтични компании.

2. Водка. За приготвянето вместо алкохол се използва спирт. Лекарството е подходящо за поглъщане. То се съхранява не повече от 3 години.

3. Върху вода. Лекарството се приготвя за деца и хора, на които алкохолът е противопоказан.

За приготвяне на 10% тинктура на вода са необходими 10 g прополис и 1 литър преварена вода. Продуктът се раздробява, залива се с течността и се вари на водна баня в продължение на 1 ч. Лекарството се съхранява в хладилник за не повече от 3 дни.

Още: Мехлемът от прополис има антибактериално и регенериращо действие

Как да приготвите прополисова тинктура на спирт у дома?

Именно тинктурата на алкохол е най-полезна. При добавяне на алкохол лечебният ефект на прополиса се увеличава. В домашни условия пригответе 10% и 20% тинктура. В първия случай съотношението между прополис и алкохол е 1:10, а във втория - 1:5.

За 10% алкохолна тинктура ще са ви необходими 10 г прополис, 100 мл 70% или 90% медицински спирт и бутилка от тъмно стъкло.

Пригответе я по следния начин:

Още: Три рецепти с прополис от народната медицина, които ще ви изненадат

1. Прополисът се държи в хладилник в продължение на 2-3 часа, след което се стрива на фино ренде.

2. Залейте стърготините със студена вода. Влияе се 5 мин. и след това течността се отцежда заедно с остатъците, появили се на повърхността.

3. Сложете стърготините в бутилка и залейте със спирт.

4. Вливайте лекарството в продължение на 10 дни на тъмно място. Ежедневно разклащайте бутилката.

Готовата тинктура се филтрира през марля, изсипва се в стъклена бутилка и се поставя в хладилника за 1 ч. Лекарството е готово за употреба.

Процесът на приготвяне на лекарството върху водка е подобен, само че с различно съотношение на компонентите. Вместо 100 ml алкохол се вземат 300 ml водка.

Тинктурата се приготвя точно по рецептата. Ако вземете алкохол с концентрация, по-малка от 70%, терапевтичните свойства ще се загубят. Не се препоръчва разреждане на лекарството за външна употреба. За вътрешна употреба можете да разредите тинктурата с вода или мляко.

Съхранявайте спиртната тинктура в плътно затворен съд, така че алкохолът да не се изпарява. Срокът на съхранение на лекарството е до 5 години.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес