Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kак да се възстановим и да не мислим за работа по време на дългоочакваните празници?

14 декември 2022, 06:50 часа

Според статистиката около 40% от хората по празниците са много притеснени за работата. Това често разваля настроението и вреди на отношенията с останалите. Експертите споделиха за това как да възстановите енергията и да не мислите за работа през такива периоди.

Ако не знаете как точно да прекарате почивката си, можете да се обърнете за съвет към астрологията. Най-важното е да оставите настрана мислите за ежедневните дела. Ако не направите това, целият ваканционен период ще се провали.

Как да спрем да мислим за работа

Много е важно да прочистите ума си от мисли за работа, защото в това състояние не почивате. За да не се притеснявате за нещата, трябва да направите следното.

Първо, препоръчително е да свършите всички най-важни неща, преди да отидете на почивка. Ако има неща, които могат да се делегират, е задължително да информирате колегите, за да не се притеснявате как ще се развият събитията във ваше отсъствие. С една дума, трябва да се подготвите за ваканцията предварително. Това също е важно в смисъл, че психически се настройвате за почивка.

Второто условие е да премахнете от себе си това, което ви напомня за работа. Това могат да бъдат различни приложения, служебни телефони, документи и т.н. Всичко, свързано с работата, е необходимо да се отложи, доколкото е възможно. Не проверявайте служебния имейл, не влизайте в работни чатове. За периода на почивка за вас нищо от това не трябва да съществува.

Как да възстановим силата и енергията

Най-важното правило на всяка почивка е преборването на стреса. Ваканцията е възможност да оставите ума си да „диша“, да се отпуснете. В никакъв случай не ругайте и не общувайте с хора, които не харесвате. Всичко това е изключително важно.

Сменете средата. Например, ако сте постоянно на път, трябва да се опитате да се отпуснете у дома - гледане на телевизионни предавания, четене на книги. Ако, например, сте прекарали цялото си време на работа в задушен офис или у дома, трябва да отидете някъде, за да се отпуснете - на морето, в селската къща, да се разходите в друг град и т.н. Ако седите в офиса десет часа и си останете вкъщи на почивка, няма да има голям смисъл от такава почивка.

Повече движение. Спортувайте, бягайте, правете упражнения, разтягане. Разходете се с приятели, карайте колело. Седенето като цяло не е най-добрият вариант за почивка, особено като се има предвид, че седим през повечето време през деня.

Възстановете ежедневието. Или поне не го съсипвайте. Да имаш ваканция не означава, че трябва да си лягаш и да ставаш, когато пожелаеш. Напротив, по време на празниците е по-добре да поддържате рутината. Така тялото и умът ви ще се

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес