Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с гадни колеги – поставете ги на мястото им

20 април 2024, 20:33 часа

Прекарвате с колегите си на работното място 1/3 от денонощието си, поради което хармонията и добрите отношение съвсем не са без значение. Неприятните колеги, както и тези, които целенасочено се стремят към злепоставяне, потискане на другите, изкачване по кариерната стълбичка на чужд гръб или се опитват да направят впечатление на ръководните кадри, възползвайки се от околните и за тяхна сметка, далеч не са изключение във всеки един офис и всяка една сфера на дейност.

Игнорирането им е трудно, а и често ви прави уязвими, поради което е по-полезно за вас да се научите как да се справим с гадни колеги. За жалост няма един-единствен работещ съвет или ефективно решение за справяне с гадните колеги, тъй като това зависи от типа, с който трябва да се справите.

Ако не откриете работещо решение сред тези, които ви предлагаме, погледнете нещата от хубавата им страна, да, има такава, потърсете позитивното и се опитайте да извлечете ползи за себе си като трениране на търпението, развитие на уменията за разрешаване на конфликти, научаване как се преодоляват несгодите, как се пази гърбът и как се работи качествено под напрежение въпреки гадните колеги.

Как да се справим с гадни колеги според техния типаж?

1.       Дразнещият колега

Не може да го игнорирате, въпреки че за това мечтаете, трябва да работите с него, да комуникирате. Той идва, за да разкаже за ремонта вкъщи, за вчерашния запой, за новия маникюр тогава, когато сте най-натоварени и нямате време за празни приказки. Или ви заявява без причина, че работата ви не му допада. Подиграва се с грешките ви, разказва вицове за вас.

Кои са трите типа токсични колеги или служители и как да се справим с тях?

Независимо от начина, по който ви дразни този колега, е трудно да си прехапете езика и обикновено му казвате в прав текст, че нямате време за глупости или че ви дразни. Не го правете, не и по този начин, само ще усложните ситуацията и отношенията. Кажете му, че това, което ви разказва, е много интересно и ще се радвате да го чуете на кафе в почивката, а ако говорим за заяждане, споделете му, че начинът, по който се отнася с вас, ви засяга. Използвайте обаче изречения с „Аз“. „Аз не разбирам защо ме обиждаш, аз се чувствам засегнат от думите ти“ и т.н.

2.       Колегата използвач

Той е готов да ви ласкае, да ви предизвиква, да ви заплашва или манипулира, за да постигне целите си, да свършите неговата работа и той да обере овациите. Единственият правилен път тук, помагащ ни да разберем как да се справим с гадни колеги, е да се научим да казваме „Не“. Каквото и да чуем от отсрещната страна, каквото и да ни предложи, както и да ни умолява или шантажира.

3.       Вечно недоволният

Има и такива птици в офиса – недоволни са от разпределението на задачите, от шефа, от клиентите, от вас, от заплатата. Те изпиват енергията ви с мрънкането си, а реално не разбирате в какво точно се изразява недоволството им. Посъветвайте ги да потърсят помощ по темата с началника над тях.

Кажете им нещо от рода „Ще ти помогна, ще говоря с шефа за този твой проблем“. Със сигурност ще ги откажете от мрънкането им поне за известно време. Понякога опознаването на гледната точка на този колега също може да помогне и да улесни разбирането с него. След като ги опознаете по-добре, може да осъзнаете, че техният произход и житейски опит оформят тяхното поведение и гледна точка, и да бъдете по-снизходителни.

4.       Подмолният

Той се усмихва пред вас, а зад гърба ви разказва на шефа срещу вас, за да му се хареса на ваш гръб, за да блесне пред очите му, за да спечели доверието му и да се възползва от това. Сред методите му дори е да ви предизвика да кажете нещо срещу началството, да се оплачете от шефа, да доверите тайна, която може да е много апетитна за разкриване пред шефа – например как се скатавате от извънреден труд. Ако се чудите как да се справим с гадни колеги от този тип, то запомнете, че мълчанието е злато. Не казвайте на никого в работна среда нещо, което не бихте казали и на началството очи в очи. Дори да си мислите, че разказвате на приятел.

5-те най-лоши типа колеги - как да се справите с тях?

5.       Странният

Това е типаж, който не съумявате да разберете – кога, защо и какво прави. Не прави нещата злоумишлено, но често ви вреди. Случват му се странни неща, винаги е в центъра на проблемите. Съжалете тази черна овца на офиса и вместо да се ядосвате, опитайте се да откриете добрите му черти, позитивното в него, със сигурност има и такива страни.

Още съвети за добри взаимоотношения с колегите

-       Полагайте усилия да създадете положителни взаимоотношения с колегите си.

-       Създайте връзка с тях извън работна среда.

-       Помагайте, когато това не е във ваш ущърб.

-       Открийте вдъхновяващите хора в офиса и се обградете с тях.

-       Не говорете зад гърба на никого.

-       Старайте се да запазите добрия тон.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес