Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с емоционалното хранене?

26 август 2022, 16:41 часа

Нервният или емоционален глад е разстройство, свързано с храната, което се появява при някои хора при по-сериозен стрес. Експерти обясняват как се отприщва и как да се борим с него.

Не винаги ядем, за да задоволим глада си. Много от нас използват храната, за да облекчат стреса, безпокойството, тъгата, самотата или скуката, като се поддават на това, което се нарича „нервен или емоционален глад“. Това е вече широко разпространено заболяване.

Д-р Марта Коломбо, психолог в поликлиниката Сан Марко и Центъра за хирургия на затлъстяването от същата структура, обяснява как се задейства нервният глад, какви съвети да следвате, за да се научите как да го контролирате и как да го различавате от физическия глад.

Основи на правилното хранене

Нервен глад: Какво е това?

Д-р Коломбо обяснява: „Можем да говорим за емоционален или нервен глад, когато усещането за апетит е предизвикано от емоционално състояние като: гняв, скука, стрес, уединение, умора, безпокойство или депресия.

Не зависи от физиологичното желание за хранене. Храната има съществена биологична функция за тялото, тъй като от нея получаваме всичко необходимо, за да ни поддържа живи: захари, протеини, мазнини. Също така е важно да се подчертае, че правилното хранене е голяма помощ за постигане на здравословен физически и психически баланс. Но когато използваме храната като средство за успокояване на неприятни емоции или за запълване на празнота, тогава сме изправени пред емоционален глад.

Физически глад и нервен глад: Как да ги различим?

„Има редица характеристики, които могат да ни помогнат да разпознаем дали това, което изпитваме, е физически или емоционален глад“, продължава психологът.

Можем да разпознаем физическия глад по следните характеристики:

-   идва постепенно и може да бъде отложен;

-   може да се задоволи чрез храна;

-   не предизвиква чувство за вина;

-   след като гладът е задоволен, той спира;

-   основава се на храненето като необходимост.

Хранителните навици, които ще променят живота ви

Това са отличителните елементи на нервния глад:

-   той е внезапен и неотложен;

-   настоятелен е;

-   много е специфичен (напр. пица, сладолед и др.);

-   води до чувство за вина;

-   не спира, дори ако стомахът е пълен;

Как да се борим с емоционалния глад?

Яжте здравословно и съзнателно:

Седнете на масата с апетит, но не и гладни; яжте 5 пъти на ден, започнете с малка порция, използвайте по-малки чинии.

Използвайте всички сетива. Храненето не става само с устата. Добре е да се фокусираме върху вкуса, мириса и цветовете на това, което ядем. Докато дъвчете, опитайте се да идентифицирате всички съставки; хапвайте на малки хапки. Дъвчете добре и бавно.

Приберете мобилния телефон и изключете телевизора, докато се храните.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес