Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с лошия дъх сутрин?

12 април 2024, 11:33 часа

Необходимо е да се борите с лошия дъх сутрин. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да го направите.

Не се самолекувайте! Не забравяйте: само лекар може да постави диагноза и да предпише лечение.

Основната причина, поради която дъхът ни мирише лошо, е, че изсъхва през нощта. Когато спим, се произвежда по-малко слюнка и устата ни изсъхва. Това създава добра среда за бактерии, които причиняват неприятна миризма. Този проблем е особено често срещан при хора, които хъркат през нощта или спят с отворена уста. За да коригирате този проблем, трябва да посетите лекар.

4 бързи начини да се справим с лошия дъх на момента

Има и други фактори, които причиняват неприятни миризми. Например приемането на определени лекарства. Много възрастни хора се оплакват, че миризмата се влошава с възрастта. Това може да се дължи на лекарствата, които приемат. Алергиите също могат да доведат до миризма: слузта, която се натрупва в задната част на гърлото, е отличен субстрат за бактериите. Недостатъчното четкане на устата и зъбите също може да причини неприятен мирис. И накрая, храните, които ядете преди лягане, също имат значение. Например лукът, чесънът и силно миришещите подправки могат да направят дъха ви смрадлив.

Как да се преборим с лошия дъх сутрин?

Дори и да не можете напълно да се отървете от лошата миризма, можете да контролирате интензивността й. Ето няколко съвета:

1.       Измийте добре зъбите си. Използвайте четката за зъби поне 2 минути. След като си измиете зъбите, по-добре е веднага да си легнете и да не ядете и не пиете нищо.

2.       Почистете езика си. Много от бактериите, причиняващи лош дъх, се намират на езика. Дори ако четкате и почиствате с конец често, няма да постигнете желаните резултати, без да изчеткате езика си.

Полезни храни и напитки, за да имате винаги свеж дъх!

3.       Конец за зъби. Можете да почистите места, които четката за зъби не може да достигне. Особено важно е да премахнете остатъците от храна, в противен случай бактериите ще ги изядат.

4.       Пий повече вода. Водата може да помогне на тялото да произвежда повече слюнка и да намали вредните бактерии. Говорим само за чиста вода, а не за сокове, газирани напитки или кафе.

5.       Използвайте вода за уста. Важно е да следвате инструкциите на опаковката: ако пише, че трябва да го задържите в устата си за 30 секунди, направете го, в противен случай няма да постигнете желания ефект.

6.       Яжте повече зеленчуци. Хлорофилът в магданоз, босилек, мента или кориандър помага в борбата с миризмата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес