Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от мухъла в стаята?

13 октомври 2024, 18:30 часа

Има много народни и професионални средства, които са ефективни за премахване на различни видове мухъл. Но всички те ще имат временен ефект, ако не се елиминира първопричината - условията, подходящи за развитие на гъбички.

1. Водороден прекис (кислородна вода)

Този противогъбичен и антибактериален разтвор, намиращ се в много комплекти за първа помощ, е добро лекарство за мухъл. Може да се използва върху кухненски уреди, плотове, вани, твърди подове и стенни повърхности.

Още: Причини за миризма на мухъл в гардероба, как да се реши този проблем

Наливате 3%-ов водороден прекис в спрей-бутилка. Пробвайте първо върху незабележимо място, за да предотвратите обезцветяване или повреда.

Намокряте мухлясалата повърхност с разтвора и оставяте за 10 минути. След това изтърквате мястото с достатъчно натиск, за да премахнете петната, и избърсвате до сухо.

2. Етерични масла

Много етерични масла имат антисептични и дезодориращи свойства, отблъскват насекоми и помагат да се отървете от мухъл. Маслата от чаено дърво, розмарин и лавандула са естествени фунгициди.

Още: 6 най-чести причини за мухъл в пералнята

Смесвате 1 ч. л. масло от чаено дърво с 200 мл чиста вода, разклащате добре в затворен съд. Напръсквате мухлясалото място и оставяте да съхне 1 час. След това избърсвате повърхността със суха кърпа. Някои етерични масла са дразнещи за кожата, затова се препоръчва използването на ръкавици.

3. Бял оцет

Оцетът е безопасен за повечето повърхности, а специфичната миризма изчезва бързо. Може да убие 82% от видовете плесени, включително сложната черна плесен. По-добре е да използвате неразреден оцет, това повишава ефикасността му.

Наливате го в спрей-бутилка, напръсквате плесенясалата повърхност и оставяте за 1 час. Избърсвате зоната с чиста вода и я оставяте да изсъхне. Оцетът ще се изпари в рамките на няколко часа и миризмата ще изчезне.

Още: С тази съставка ще забравите за мухъла в саксиите

4. Лимони

Лимоновият сок е антисептик, може да влезе в ролята на белина, средство за премахване на петна и почистващ препарат. Този плод ще помогне за премахване на черна плесен. Високата концентрация на киселина в лимоните разрушава мицела, спомага за лесното отстраняване на плаката и дезинфекцира повърхността.

Изстисквате сока на 3 до 5 лимона в чаша и го нанасяте върху плесенясалия участък. Оставяте го 5 минути и след това избърсвате повърхността с влажна кърпа. Сокът може да се нанесе отново за най-добро почистване, без да се отмива.

5. Сода за хляб

Содата за хляб има много предимства за домакинска употреба и е отлично почистващо и дезинфекциращо средство. Тя е безопасна за деца и домашни любимци, затова често се включва в професионални почистващи смеси. Освен, че премахва мухъла, отлично абсорбира миризми и влага.

Смесвате 1/2 с. л. сода с 0,5 литра вода в бутилка със спрей и разклащате енергично. Напръсквате сместа върху засегнатите от мухъл участъци, отстранявате плаката с четка и измивате с вода. Нанасяте отново разтвора и го оставяте да изсъхне. Този метод ще унищожи всички плесени и ще предотврати появата на нови.

6. Белина

Подходяща е за гладки повърхности - стъкло и плочки. Трябва да се смеси с вода в съотношение 1 част белина към 10 части вода. Нанасяте разтвора върху повърхностите с четка, оставяте за 1 час, след което изплаквате с чиста вода. Не го използвайте върху стени с тапети или боя, мебели или подове - може да премахне горния слой и да обезцвети повърхностите.

7. Амоняк

Действието на амоняка е подобно на това на белината. Подходящ е за гладки, непорести повърхности. Смесете го в съотношение 1:1 с вода и напръскайте върху заразената зона. Бъдете внимателни: острата миризма на амоняк може да предизвика замайване.

8. Боракс

Натриевата борна киселина е естествено средство за дезинфекция. Това е ефективен фунгицид и инсектицид, който е токсичен за гъбичките. Преди да използвате разтвор на боракс и вода в съотношение 1:10, минете повърхностите с прахосмукачка. Нанесете сместа с твърда четка и отстранете плаката.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес