Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем яйцата от „щастливи кокошки“?

02 ноември 2022, 18:00 часа

Всичко в отглеждането на кокошки трябва така да е обмислено, за да не стресира птиците. В противен случай продукцията, която те ни осигуряват – яйцата, ще влоши качествата си. В идеални кокошарник птиците живеят свободно и затова както поведението, така и целият им жизнен цикъл са природосъобразни.

Реклама

Размножаване, общуване помежду си, спане на кацалката и мотаене наоколо – ветеринарите са убедени, че именно това трябва да предлага на кокошките перфектният курник. Отделно към него трябва да има т. нар. „зона за шляене“, защото шляенето е част от нормалния, естествен живот на кокошката.

Но възможно ли е да разберем дали така отглежданите кокошки наистина са „щастливи“? За оценка на това има няколко параметъра.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Оценката се извършва всеки месец. Красивите пера вече са знак за добро състояние на организма. Кокошките на всичко отгоре демонстрират своето „щастие“, като се заравят в праха – така се обезпаразитяват. Всеки ветеринар ще ви каже, че предпочита да яде яйцето на „щастлива“, отколкото на стресирана кокошка - въпреки че визуално понякога не се вижда разликата между двете яйца. Но съдържанието определено е различно.

Проучвания, сравняващи яйца от натурално отглеждани кокошки с яйца от индустриални ферми, са установили, че „щастливите“ кокошки снасят яйца с два пъти повече витамин Е и с 40% повече витамин А.

Излишно е да се уточнява, че тези кокошки ядат само органични фуражи, смески от царевица, соев шрот, пшеница, ленено семе. Когато се разболеят, ги лекуват с хомеопатия и билкови лекарства.

Някои ветеринарни лекари имат още едно обяснение за разликата в качеството на яйцата. Когато кокошката е спокойна, тогава и храносмилателната й система работи нормално, без химическо „пришпорване“. Така успява да извлече повече хранителни вещества от храната и да ги добави към яйцето. Така се получава, че една „щастлива“ кокошка е истинска производителка на витамини.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Всяка клетка в природосъобразния кокошарник има прът за спане - „кацалка“, съдове за храна и вода. Режимът в такъв образцов кокошарник е такъв, че дори понякога е малко смешен. Например: преди да приберете яйцата, винаги трябва да „поискате разрешение“ и да почукате на вратата. Тези добри маниери си имат причина. Тя е да не се плаши кокошката, да е подготвена за влизането на човека и да не изпита стрес в този момент.

Ето как благосъстоянието или „щастието“ на кокошките зависи много от състоянието на ума на хората - защото животновъдът, човекът, който се занимава с птиците, е главният. Той е този, който наистина определя така нареченото „щастие“ на кокошката.

Някои ветеринари, грижещи се за природосъобразно отглеждани кокошки, дори твърдят, че за да се грижат за „щастливи кокошки“, хората също трябва да бъдат щастливи. В противен случай птиците ще го усетят. Затова хората трябва да оставят проблемите зад гърба си и да влязат при птиците щастливи.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес