Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да различавате различните сортове диня, за да избирате винаги узряла и сладка

17 юли 2024, 16:32 часа

Без съмнение динята определено води класацията, що се отнася до любими летни плодове! Сочна, червена, разхлаждаща, със или без сирене... няма значение - динята е истинска класика. 

Разбира се, всеки иска да "извади късмет" с хубава и сладка диня. Понякога обаче сме от губещите. Защо? Защото при избирането на пазара има някои тънкости. От значение са и сортовете, които се предлагат.

Най-важно е да знаете, че при почукване узрялата диня трябва да издава глух, дълбок звук, а не кух или вилен звук, което може да означава незрялост или презрялост.

Още: Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Не забравяйте да огледате и опашката на динята - по нея съдим за свежестта. Добрата диня трябва да има изсъхнала опашка, което показва, че е била узряла на корена. Ако опашката е зелена или свежа, това може да е знак, че динята е откъсната твърде рано.

Още: Сок от диня и краставица: Много полезен за организма

Най-популярните сортове у нас:

Диня Кримсон

Това е най-разпространеният сорт у нас, макар по произход да е американски и доста буйно растящ. Стъблата му достигат до 3-4 метра, листата са големи, а плодовете достигат до 8 кг. Кората им е светлозелена с тъмнозелени ивици. Ядливата, вътрешна част, е керемиденочервена, нежна, много вкусна. Семената са малки, кафяви и черни.

Диня Мраморна

Плодовете на този сорт не са особено големи и са по-скоро сферични - тежат до 5 кг. всяка. Повърхността на плода е светлозелена, с добре личащи си тъмнозелени петна и ивици. Ядливата част е доста сладка, но не е типичната ярко червена, а по-скоро розово-червена.

Диня Божура

Един от най-ранните сортове, които можете да похапвате още през началото на юни. Плодовете са доста едри, отново със сферичен вид. Кората е средно дебела, а меридианните ивици са широки, накъдрени и тъмнозелени.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес