Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете вашия тип кожа и защо това е толкова важно?

25 октомври 2024, 17:37 часа

Познаването на вашия тип кожа може да ви помогне да изберете продукти, които са най-подходящи за употреба. Например, някой с мазна или склонна към акне кожа може да иска да се придържа към овлажнители без мазнини или на водна основа, докато някой със суха, чувствителна кожа може да иска да избягва потенциално влошаващи съставки като аромати или оцветители.

Как да разберете вашия тип кожа

Мазна: Мазната кожа е склонна да се чувства хлъзгава или мазна. Признаците, за които трябва да внимавате при мазна кожа, могат да бъдат разширени пори, лъскав тен и акне.

Суха: Сухата кожа няма влага. Може да се чувства стегнат и да изглежда люспест поради липса на производство на петрол. Други признаци включват груби петна, лющене, тъпота и ясно изразени бръчки.

Може ли тауринът да забави стареенето на кожата?

Комбинирана: Комбинираната кожа е смес от мазна и суха кожа. Особено мазна в зоните на Т-зоната и суха в други области на лицето като бузите. Повечето хора са склонни да попадат в този тип кожа, защото областите на лицето са различни и всички съдържат различен брой мастни жлези.

Балансирана: Исторически наричана „нормална кожа“ (но все пак какво е нормално?), балансираната кожа обикновено е добре хидратирана и няма почти никаква сухота или омазняване. Изглежда здрав и като цяло има добра текстура на кожата.

Кожни състояния и подтипове

Оттук нататък има подкатегории, в които можете да попаднете, включително склонни към акне, чувствителни или зрели. Някои типове кожа вървят ръка за ръка с някои от тези подкатегории. Например, мазна и склонна към акне са често срещани двойки, а типовете суха и зряла кожа също често са свързани.

Чувствителната кожа се отнася за кожа, която е по-реактивна, като например при розацея, където кожата реагира отрицателно на редица утежняващи фактори, като топлина, аромати, багрила и активни съставки.

Тайната за млада кожа: 3 продукта, които вече имате в кухнята си

Той добавя, че предразположената към акне кожа може да е по-вероятно да развие запушени пори и нови петна в резултат на повишено изходно производство на мазнини и нередовен обмен на кожните клетки, както и че зрялата кожа е склонна да показва повече признаци на отпуснатост, фини линии/бръчки и неравен тон или текстура.

Важно е да се отбележи, че разликата между типовете и състоянията на кожата е ключова за ефективната грижа за кожата.

Типове кожа, като мазна или суха, обикновено са доста постоянни и произтичат от нашата генетика, докато състояния като акне или чувствителна кожа отново обикновено са временни и се влияят от фактори като околна среда, употреба на продукти и т.н.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес