Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да превърнете спалнята си в убежище за сън?

26 юли 2024, 15:06 часа

Всички искаме да си починем добре, но е трудно да постигаме това всяка вечер. Въпреки това, превръщането на вашата спалня в убежище за сън може да ви помогне да получите толкова желаното спокойствие и релаксация. Преместването на енергията във вашето пространство от дневна към нощна атмосфера е лесно и имате нужда само от няколко ключови елемента, за да спите спокойно.

Опитайте се да регулирате температурата в спалнята си

Въпреки че е важно да понижавате телесната си температура през нощта, вие също искате да сте сигурни, че се чувствате комфортно. Ако трябва непрекъснато да премахвате или добавяте одеяла, вашият цикъл на сън става по-прекъснат. 

По-ниската телесна температура помага за насърчаване на освобождаването на мелатонин, което също може да насърчи по-дълбок сън. 

Включете по-мека или по-топла светлина в спалнята си за релакс.

Когато се приготвяте за лягане, опитайте да преминете към приглушени, топли светлини. Това сигнализира на тялото ви, че е време да се отпуснете.

Необходимо е и използването на затъмняващи завеси, сенници или щори, за да се ограничи излишната светлина от прозорците и вратите.

Ограничете използването на електроника през това време, тъй като синята светлина може лесно да наруши съня. 

Създайте хармонична спалня на мечтите

Научете вашите предпочитания за шум във вашата спалня

Някои хора предпочитат пълна тишина, докато други харесват добавянето на цветен шум. И двете могат да ви помогнат да постигнете дълбок, възстановяващ сън. 

Цветният шум, включително бели, розови или кафяви звуци, е нараснал по популярност, но те се различават. Белият шум е постоянен звук, като вентилатор или шумова машина, който маскира други шумове, които могат да нарушат съня ви. Розовият шум е подобен, но по-мек и има по-балансиран тон, който може да ви помогне да спите по-дълбоко. Последният е кафяв шум, който понякога може да звучи като река или порив на вятър и е успокояващ за тези, които обичат ниски звуци.

5 идеи за най-уютната спалня: Пролетен ремонт на апартамента

Настанете се възможно най-удобно, преди да заспите

Вашият матрак, възглавници и видовете чаршафи и одеяла, които използвате, правят разликата, когато става въпрос за вашата почивка. Използвайте удобен матрак, който поддържа стила ви на сън, и изберете възглавници и спално бельо, изработени от естествени материи като памук или лен за комфорт и прохлада.

Трябва да обмислите позицията си за сън и да намерите възглавници и матрак, които поддържат врата и гръбнака ви. 

Какво да избягваме преди лягане?

Вашата рутина преди лягане също може да ви помогне да спите по-добре. Ангажирането с една и съща последователност от дейности преди лягане, като топла вана, тиха музика, четене, процедури за самообслужване и релаксация помага на мозъка и тялото ви да се подготвят за сън.

Имайки предвид това, във ваш интерес е да не ядете тежка храна, да избягвате кофеина и никотина, тъй като те ще стимулират мозъка ви и да приключвате всички тежки тренировки поне два часа преди да е дошло време за сън. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес