Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да превърнете добрите си решения в реалност

20 февруари 2022, 20:45 часа

Как да изберете добрите си резолюции? Как да поставите целите си?

Първата стъпка е да запомним, че животът ни не е разделен на отделения. Важно е да има баланс между всички аспекти на нашия живот. С това имаме предвид, че всяка конкретна област от него има отражение върху другите.

Помислете за колело на велосипед. Само ако всички спици са с еднакъв размер и дебелина, тогава колелото ще може да се върти плавно и стабилно. Можете ли да си представите колело с всяка спица, различни една от друга? Какво колело ще бъде? Как ще го карате? Най-вероятно ще паднете...

Същото е с колелото на живота, където всяка спица е важен аспект от него (работа, семейство, здраве, свободно време, духовност, ум...). Поради тази причина е важно да планирате своите цели, вашите добри намерения във всяка една от тези области.

Какви трябва да бъдат целите ви, за да можете да ги превърнете в реалност? Имайте предвид, че целта трябва да има специфични характеристики.

1. Мотивираща

Това трябва да е цел, която само като се замислиш, ти дава енергия, еуфория и позитивност. Нещо, което ще направи разликата между преди и след. Запитайте се: Защо и за какво ми е важно да го постигна? Как това би променило живота ми?

2. Специфична

Тя трябва да бъде описана по много подробен и щателен начин. Ако искате да отслабнете например, не си струва да формулирате целта като „тази година искам да отслабна“. Това не е конкретна цел и ще изчезне с времето. Колко тегло искате да отслабнете? За колко време? Един добър начин би бил: "Искам да загубя 5 килограма за 2 месеца". точн о и ясно!

3. Фиксирана във времето

Казват, че целта е мечта, която има срок на годност. И е така! Поради тази причина е важно да изберете краен срок, за нейното постигане. Това ще ви помогне със следващата стъпка, която ще бъде съставянето на конкретен план за действие.

4. Измерима

По този начин ще можете да разберете дали се приближавате или се отдалечавате от вашата цел. За да направите това, можете да я разделите на няколко по-малки междинни цели, които ще ви дадат възможност да измерите колко далеч трябва да стигнете, за да постигнете крайната си цел.

5. Реалистична

В живота трябва да вдигнете поглед, защото както се казва, "трябва да гледаш луната, за да хванеш орела и орелът, за да хванеш камъка".

Но в същото време трябва да гледаме реалистично. Ако искате да станете астронавти и да отидете на Луната след два месеца, това очевидно не е реалистична цел. Изберете нещо, което зависи от вас и което е наистина постижимо.

Как да се мотивирате да постигнете добрите си решения?

Човешкото същество се движи, тласкано от два механизма: отдалечаване от болката или приближаване на удоволствието. Поради тази причина е важно да изберете подарък, с който да се възнаградите в момента, в който постигнете целта си. Наградата трябва да бъде нещо наистина мотивиращо и важно за вас, нещо, което подобрява живота ви.

И за да се ангажирате истински, декларирайте целта си на хората около вас: вашият съпруг, вашата съпруга, вашият шеф, вашите приятели...Знаейки, че другите знаят какво сте си наумили да направите, ще има още по-голям пропулсивен ефект. 

Захващайте се за работа! Превърнете мечтите си в цели и добрите си намерения в реалност!

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес