Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преминете към миене на косата веднъж седмично: 7 работещи съвета

16 септември 2024, 07:00 часа

Ежедневното миене на главата е много досаден процес. Понякога дори се налага първо да помислим за „график за измиване на скалпа“ и вече да планираме за седмицата. Поради това идеята за почистване на косата само веднъж седмично изглежда твърде примамлива. Преминаването към този режим на измиване може да отнеме известно време - ето основните правила.

Действайте стъпка по стъпка

Опитните домакини казват, че са успели да „обучат“ скалпа да се замърсява по-бавно: първо почивката между измиванията е била три дни, след това пет и т.н. Те обещават, че колкото по-дълга е почивката, толкова по-бавно е производството на себум. Така че, ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, първо преминете към миене поне веднъж на два-три дни.

Още: Секси прически за мъже, които харесват най-много жените

Използвайте дълбоко почистващ шампоан

Такива шампоани почистват скалпа не само от себума, но и от остатъците от стилизирането, които утежняват косата. Ако имате мазен скалп, този шампоан не трябва да се използва повече от веднъж седмично. Продуктът трябва да се нанася два пъти, за да се почистят добре корените и да се удължи свежестта на косата

Ако преминете към измиване само веднъж седмично, през останалото време използвайте балансиращи шампоани. Формулите им са разработени така, че да почистват добре, но нежно, така че мастните жлези да работят по-малко интензивно.

Опитайте с ексфолиране на скалпа

Още: Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Ексфолиантите за скалп също могат да помогнат за намаляване на производството на себум. Нанесете ги върху суха кожа преди измиване и след това измийте косата си както обикновено. Киселините или ензимите в пилинга ще помогнат за ексфолирането на мъртвите клетки и ще успокоят мастните жлези.

Ако не разполагате с ексфолиант, опитайте да добавите ензимна пудра за лице към шампоана си. Тя ще ексфолира също толкова добре, колкото и пилингът, и няма да предизвика дразнене.

Откажете се от стилизирането

Специалистите съветват да се откажете от неизтриваемите продукти за грижа и стайлинга, които според тях са предназначени да имитират естествените масла, произвеждани от скалпа. Колкото по-рядко миете косата си, толкова по-хидратирана ще стане тя благодарение на полезните вещества от себума

Още: Хем супер лесни, хем много красиви прически за дълга коса

Вода вместо шампоан

Вместо да почиствате скалпа си с шампоан, опитайте да го изплаквате с вода вечер. Така ще отмиете праха от косата и потта от скалпа, като оставите косата си по-свежа за по-дълго време. Ако често спортувате или се потите много, опитайте в тези моменти да избършете косата си с мицеларна вода - тя ще премахне излишния себум и ще остави корените ви по-чисти.

Заложете на гладки прически

По време на прехода към по-рядко миене на главата ще трябва да заобичате гладките стилове, които помагат да се прикрият мазните корени. Освен това е по-лесно да оформяте застояла коса: себумът няма да я прави начупена и накъсана. А ако гладкостта не е достатъчна, въоръжете се с гел или паста, за да разресвате кичурите си

Изберете сух шампоан

Сухият шампоан не само спасява вече силно замърсената коса, но и удължава свежестта на прясно оформената коса. Нанесете сухия шампоан веднага след подсушаване, за да може абсорбиращите частици да поемат излишния себум. Не използвайте сух шампоан всеки ден, тъй като честата употреба може да запуши порите на скалпа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес