Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем зъбния камък с естествени методи?

03 септември 2023, 12:00 часа

Зъбният камък, втвърдената плака, която се натрупва по зъбите, може да доведе до различни стоматологични проблеми, ако не се предприемат своевременни мерки. Въпреки че професионалното почистване на зъбите е от съществено значение, има естествени методи, които могат да помогнат за премахване и предотвратяване на натрупването на зъбен камък, като насърчават здравето на устната кухина.

Изтегляне на масло

Древната практика, при която се използва масло (например кокосово, сусамово или слънчогледово) в устата за около 15-20 минути дневно, може да помогне за намаляване на бактериите, плаката и зъбния камък. Маслото може да потисне развитието на вредни микроби и да допринесе за по-здрави зъби и венци.

Сода за хляб

Содата за хляб е нежен абразив, който може да помогне за разграждането на зъбния камък. Смесете малко количество с вода, за да образувате паста, и внимателно почистете зъбите си с нея. Това може да помогне за неутрализирането на киселините в устата и да изчисти повърхностните петна.

Ябълков оцет

Известен с антибактериалните си свойства, ябълковият оцет може да се разреди с вода и да се използва като вода за уста. Въпреки това го използвайте пестеливо, тъй като киселинният му характер може да отслаби зъбния емайл, ако се прекали с употребата му.

Натурални средства за премахване на зъбния камък

Плодове и зеленчуци

Хрупкавите плодове като ябълките и зеленчуците като морковите могат да действат като естествени четки за зъби, като стимулират производството на слюнка и подпомагат механичното отстраняване на плаката. Влакнестата им текстура също може нежно да почисти зъбния камък.

Цитрусови плодове

Естествените киселини в плодове като портокали, лимони и ягоди могат да помогнат за разграждането на зъбния камък. Въпреки това внимавайте, тъй като прекомерното количество киселини може да разруши зъбния емайл. След консумация изплакнете устата си с вода.

Водороден пероксид

Разреденият водороден пероксид може да се използва като вода за уста, за да убие бактериите и да намали зъбния камък. Не забравяйте след това да изплакнете обилно с вода.

Зелен чай

Богат на антиоксиданти, зеленият чай може да помогне за намаляване на бактериите и плаката. Неговите съединения могат да помогнат за потискане на растежа на бактериите, които допринасят за образуването на зъбен камък.

Съвети за предпазване от зъбен камък

Дъвчене на дъвка без захар

Дъвченето на дъвка без захар след хранене може да стимулира производството на слюнка, която по естествен начин почиства устата и помага за предотвратяване на натрупването на зъбен камък.

Поддържане на правилна хигиена

Миенето на зъбите два пъти дневно с флуоридна паста и ежедневното използване на конец за зъби са от решаващо значение за предотвратяване на натрупването на зъбен камък. Правилната устна хигиена намалява образуването на нова плака, която в крайна сметка се втвърдява в зъбен камък.

Балансирано хранене

Диета с ниско съдържание на захар и нишесте може да помогне за предотвратяване на образуването на плака, която допринася за образуването на зъбен камък. Избирайте пълноценни храни, богати на витамини и минерали, които насърчават здравето на зъбите.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези естествени методи могат да помогнат за премахването на зъбния камък и превенцията, те не трябва да заместват редовните посещения при зъболекар. Професионалните почиствания са от съществено значение за ефективното отстраняване на втвърдения зъбен камък и за осигуряване на цялостното здраве на устната кухина. Консултирайте се с Вашия зъболекар, преди да възприемете нови практики за грижа за устната кухина, особено ако имате основни заболявания на зъбите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес