Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазите градинския си маркуч от прегъване?

31 декември 2022, 12:44 часа

Независимо дали сте запален градинар, или просто човек, който трябва да измие мръсотия от верандата си, градинският маркуч е един от най-необходимите предмети на открито, които можете да притежавате. Но едно нещо често пречи на поливането на цветята или отстраняването на петната по двора. Когато водата спре да тече от маркуча и се обърнете, за да видите, че маркучът се е прегънал, прекъсвайки както потока вода, така и вашата продуктивност, може лесно да се изнервите. Дори маркучите, рекламирани като "без прегъвания", могат да се усучат.

Осите ще заобикалят градината ви, ако напръскате с това

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА И КАК ДА ГО ПРЕДОТВРАТИТЕ?

Основната причина, поради която маркучите се заплитат и компресират, е свързана с начина на тяхното съхранение. Макар че е удобно да поставите неизползван маркуч на навита купчина или на макара, навитият маркуч ще бъде по-склонен към прегъване. Поставянето на маркуча прав ще го предпази от изкривяване. Можете да го огънете веднъж, за да намалите пространството, което заема. За някои хора това ще е удачно, при условие че разгънатият маркуч не представлява опасност за спъване. Ако не, има по-добро решение. Ако разполагате с гараж или някакво свободно пространство от външната страна на дома си, можете да монтирате скоби за съхранение с няколко метра разстояние между тях и след това да навиете маркуча около тях. 

Как и кога е най-добре да поливаме растенията вкъщи

Вместо да бъде в напрегнат кръг, по-голямата част от маркуча все пак ще бъде опъната. Можете да експериментирате с различни начини за окачване на маркуча, но се уверете, че разпределяте тежестта върху две куки. Ако използвате само една, вероятно натоварвате прекалено много маркуча, което ще доведе до прегъване. Някои хора предпочитат макари за маркуч, които държат дължината на маркуча покрита в корпус, за да го предпазят от повреди, причинени от времето, и освобождават само дължината на маркуча, от която се нуждаете. Качеството на маркуча също е от значение. Най-общо казано, колкото по-дебел е материалът, толкова по-малка е вероятността той да се прегъне. 

Кога и как да поливате краставиците, за да не са горчиви?

Някои маркучи може да имат поддържаща "обвивка", която ги прави по-малко склонни към счупване, докато някои материали, като винил, ги правят по-склонни към огъване, отколкото маркучите, изработени от гума или полиуретан. Можете да опитате да огънете маркуча в магазина или да го навиете, за да видите дали лесно излиза от форма. Ако маркучът ви е по-стар, може да е по-склонен към изкривяване на формата. Ако сте опитали всичко и маркучът ви все още се прегъва, оставете го на слънце за няколко часа с включена вода. Комбинацията от топлината и налягането на водата трябва да изглади прегъванията, като ви остави свободни да свършите работата си на открито.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес