Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да получите естествени кичури на слънце? Ето кои билки помагат за изсветляване или потъмняване на косата

27 юли 2024, 10:40 часа

Можете да изсветлите и потъмните косата си без химикали, особено през лятото. Опитайте тези билки, които ще ви помогнат.

Косата през лятото изисква специални грижи и защита. Ако искате да си починете от химическото третиране на косата си с боя и водород, опитайте тези алтернативи от природата. С билкови чайове или разтвори можете да изсветлите цвета на косата си с няколко тона и да получите красиви и блестящи по-тъмни нюанси, особено през летния сезон.

Ако имате кестенява коса и искате да се радвате на по-светъл нюанс, със сигурност ще останете приятно изненадани от ефекта на тези билки. Ако преди сте боядисвали косата си в по-тъмен цвят, може да не получите същите резултати.

Вижте още: Полезна или вредна е морската вода за косата

Лайка

Когато чай от лайка се нанася върху косата, особено когато е изложена на слънце, тя може постепенно да я изсветли, придавайки й блясък и златни отблясъци. Това е нежен и ефективен метод, идеален за жени с руса или светло кестенява коса.

Сварете няколко супени лъжици изсушен цвят от лайка във вода и оставете чая да изстине. Нанесете течността върху косата си и останете на слънце за около час. Повтаряйте процедурата два пъти седмично и ще имате видими резултати.

Корен от ревен

Ревенът традиционно се използва за придаване на златист блясък на косата. Коренът на това растение съдържа оксалати, които могат да изсветлят цвета на косата и да осигурят топъл, златист оттенък.

Сварете корена от ревен във вода и оставете течността да изстине. Нанесете разтвора върху косата си и го оставете за един час, след което изплакнете добре. Повтаряйте два пъти седмично.

Билки, които помагат за потъмняване на цвета на косата

Ако имате много сива коса, тези естествени методи може да не ви помогнат да покриете цялата коса. Все пак опитайте, тъй като всеки кичур коса реагира различно и може да постигнете равномерен цвят.

Градински чай

Салвията е известна със свойствата си да потъмнява косата и традиционно се използва за потъмняване на сива коса и добавяне на повече цвят към кестенява или черна коса.

Сварете листа от градински чай във вода и оставете чая да изстине. Нанесете течността върху косата си и я оставете да действа 30-60 минути. Изплакнете добре. Повторете два пъти седмично за видими резултати.

Вижте още: Знаете ли колко пъти седмично трябва да миете косата си през лятото

Орехови листа

Те съдържат танини и други съединения, които могат да боядисат косата в тъмнокафяв нюанс. Традиционно се използват за потъмняване на косата и придаване на блясък. Чаят от орехови листа може да помогне за постепенно запечатване на цвета на косата, което е идеално за хора с кестенява коса. В допълнение, ореховите листа имат антисептични и противогъбични свойства, помагайки за поддържане на здравето на скалпа и предотвратяване на пърхот.

Сварете една шепа орехови листа в литър вода за 15-20 минути. Оставете да изстине и прецедете. Нанесете чая върху чиста коса, като внимавате да покриете равномерно всички кичури. Оставете го за един час. За по-добри резултати можете да покриете косата си с шапка за душ.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес