Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подтикнете половинката ви да говори повече за емоциите и чувствата си?

19 септември 2024, 11:00 часа

Вероятно сте чували това преди: комуникацията е ключова за здрави взаимоотношения. Но това може да бъде много по-трудно, отколкото звучи, ако партньорът ви отказва да говори за това как се чувства, или още по-лошо - дори не знае какво се случва в главата му. Това може да доведе до цял куп проблеми: напрежение, недоразумения, обиди и караници.

За съжаление някои хора никога не са били научени как да изразяват чувствата си с думи. Може би като деца са били наказвани за това, че се сърдят, или са били отгледани от родители, които са имали трудности с изразяването на емоциите си. Освен това, и обществото ни има стереотипи относно половете - смята се, че мъжете трябва да бъдат психически силни, а жените не трябва да бъдат толкова емоционални. 

Стилът на привързаност също може да играе роля. Теория от 50-те години на миналия век предполага, че има четири различни стила на свързване с партньори във взаимоотношения, които са повлияни от детството. Например, някои хора имат избягващ стил на привързаност и третират интимните разговори като тема табу.

Още: Отломки от романтика - кои зодии най-често разбиват сърца?

Този вид емоционална дистанция може да боли, но все пак има няколко подхода, с които да ги подтикнете да се почувстват по-комфортно, когато водите такъв тип разговори. Ето как да насърчите партньора си да се отвори към вас:

1. Направете проверка на собствените си чувства по отношение на съответната ситуация

Нормално е да се чувствате разочаровани, пренебрегнати или самотни, ако любимият ви човек не изразява чувствата си. Ако не знаете какво се случва в главата му, въображението ви най-вероятно ще се развихри. Например, ако приятелят ви е седнал от другата страна на дивана със скръстени ръце цяла вечер, може да се запитате дали е ядосан на вас или дали не крие нещо, когато в действителност той може просто да е уморен. 

Добре е да помислите за своя стил на привързаност в тази ситуация. Ако имате тревожен стил на привързаност, най-вероятно имате панически страх от изоставяне и копнеете за близост и интимност. Ако партньорът ви има избягващ стил, твърде вероятно е често да изпадате в конфликтни ситуации. Другите два стила са сигурна привързаност, където близките взаимоотношения не са голяма работа за вас, и дезорганизирана привързаност, което е комбинация от тревожен и избягващ стил. Важно е да откриете собствения си стил на привързаност, ако се чувствате несигурни във връзката си. 

Още: Как най-лесно да разберем дали той/тя ме харесва

Наблюдавайте се и проверявайте вашите мисли: Имате ли доказателство, че неговото безразличие се дължи на това, че не ви обича? Или може би вие се чувствате така въз основа на страх, а не на факти? Един полезен начин да разберете това е чрез водене на дневник. По този начин ще бъдете по-добре подготвени да проведете спокоен, честен разговор, ако и вашият партньор е готов за това.

2. Задавайте въпроси, които ги насърчават да размишляват

Партньорът ви може да не осъзнава какво чувства, да не знае как да го сподели или да се страхува от това, което ще кажете, ако знаете вътрешните му мисли. Това е моментът, в който конкретните въпроси с отворен край са много подходящи за разрешаване на ситуацията. Можете да попитате и как се е почувствал физически, тъй като някои хора са по-добри в идентифицирането на усещанията по тялото си, като стегнати мускули или задух, отколкото идентифицирането на собствените емоции, като тревожност или гняв.

Опитайте се да не започвате разговор точно преди лягане, веднага след работа или скоро след караница. Вместо това го направете, когато знаете, че ще имате повече време заедно, и обърнете внимание на езика на тялото на вашата половинка.

Още: Какви емоции могат да изпитват кучетата - техният спектър от чувства е невероятен

3. Кажете на половинката си, че я цените, и заявете какво искате да виждате повече

Ако партньорът ви не споделя емоциите си, важно е да му покажете, че говоренето за чувства не е толкова страшно. Правете му комплименти и изразявайте признателността си, преди да се впуснете в по-сериозен разговор. Когато започнете разговора с "Трябва да поговорим", партньорът ви може веднага да се затвори или да влезе в защитен режим. Фокусирането върху положителните аспекти на неговото поведение, като например "Обичам колко си внимателен" или "Удивително е как винаги поставяш семейството ни на първо място", задава тон за безопасен и продуктивен разговор. Това ще накара и двама ви да се почувствате по-комфортно един с друг.

Вместо да акцентирате върху това, което искате по-малко, кажете на любимия си какво искате повече. Опитайте да кажете нещо като "Обичам, когато обсъждаме бъдещите ни общи цели, бих искала да го правим по-често." Вместо да кажете, че искате повече качествено време заедно, кажете му, че ви харесва да вечеряте на кухненската маса вместо пред телевизора и искате да правите това няколко пъти в седмицата. Бъдете ясни и конкретни относно очакванията си от връзката. И накрая добавете, че сте благодарни. Това укрепва посланието, че разкриването на емоциите е добро действие.

4. Опитайте терапия за двойки

Ако все още не постигате напредък с партньора си, е време да се обърнете към специалист. Свържете се с лицензиран терапевт, които може да види проблемите ви и да ви помогне да ги разрешите, като ви научи на по-здравословни стилове на комуникация. Ако партньорът ви няма желание да отидете на терапия, опитайте се да му обясните колко е необходима тази стъпка за вас и вашата връзка. Повечето хора са склонни да се съгласят да ходят на терапия за двойки, след като осъзнаят колко е важна за оцеляването на връзката.

Също така, опитайте се да не разчитате само на половинката ви за всичките си емоционални нужди. От решаващо значение е да намерите други източници на подкрепа - приятели, родители или собствен терапевт, за да споделяте вашите чувства. 

Емоциите са сложно нещо дори за тези, които се справят добре с тяхното изразяване. За някои хора споделянето на чувства може да не е естествено, но колкото повече опитват, толкова по-лесно ще става с времето.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес