Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържате апартамента си хладен през лятото?

07 юли 2024, 07:45 часа

Има трикове, които ще ви спасят от жегата и ще ви помогнат да поддържате реда в къщата. Тези лайфхакове, макар и ефективни, са достатъчно прости, за да не отнемат много време или усилия. Просто изберете тези от тях, които ви подхождат.

А ако нямате климатик, то престоят в нагрят от лятното слънце дом може да се превърне в истинско мъчение.

Миене на подове

Някои стопани мият подовете си със студена вода всяка сутрин и вечер през лятото. Това овлажнява въздуха, което го прави не толкова задушен и горещ, а също така помага да се отървете от праха, който в жегата особено лесно прониква в отворените прозорци с помощта на вятъра.

Летни трикове: Как да охладите апартамента или къщата без климатик?

Пране на щори

Най-ефективният начин да поддържате стаята си хладна е да спрете слънчевите лъчи, особено по обяд. Дори ако имате сплит система, все пак трябва да затъмните прозорците - по този начин охладителната техника ще работи по-ефективно.

В повечето случаи стъклото на прозореца се засенчва с помощта на щори. Следователно, вашата задача е да ги избършете или почистите възможно най-често.

Ако няма щори, тогава завесите ще помогнат: през деня те винаги трябва да се държат затворени, така че слънчевите лъчи да не нагряват стаята. През нощта, напротив, трябва леко да отворите завесите, за да позволите на прохладата да проникне вътре.

Вентилатори

Ако предпочитате да се охлаждате с подови или настолни вентилатори, не забравяйте да избършете решетките и перките с влажна микрофибърна кърпа - възможно най-често. Никой друг домакински уред не събира и разнася прах из стаята толкова бързо, колкото постоянно работещ вентилатор.

Мокри мрежи

Ако вашите широко отворени прозорци имат монтирани комарници, пръскайте ги по-често със студена вода от спрей. Това ще намали количеството прах и горещ въздух, които неизменно влизат в дома ви през лятото.

Повече пространство

За лятото е най-добре да разтоварите апартамента от ненужни неща - в края на краищата, колкото повече пространство има в стаите, толкова по-свободно ще се движат въздушните потоци в тях. Дори визуално ще ви стане по-лесно да дишате.

Спално бельо и кърпи

На първо място, през лятото използвайте спално бельо от тънка, дишаща материя и по възможност спете на ортопедична възглавница с охлаждащ ефект.

Освен това, започнете да сменяте и перете спалното бельо и кърпите си по-често: когато се подсушите с нова кърпа и легнете върху чисти чаршафи, дискомфортът от топлината значително намалява.

График на работа на домакински уреди и други нюанси

В жегата не е добре да използвате съдомиялни и перални машини, микровълнови печки, прахосмукачки, мултикукъри, ютии и друго оборудване. Но през лятото те трябва да се включват рано сутрин или късно вечер - защото по време на работа те се нагряват, правейки вече горещата атмосфера просто независима.

Що се отнася до хладилника, в горещите дни се опитайте да не го претоварвате: колкото повече продукти има на рафтовете, толкова по-интензивно ще работи. Това означава, че радиаторът на хладилника ще се нагрее повече от обикновено, отдавайки още повече топлина на въздуха в помещението.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес