Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме бистър ум и добра памет?

22 юли 2024, 17:02 часа

Според лекарите бистрият ум, добрата памет и физическата активност могат да се запазят във всяка възраст. Но има едно „но“: само ако мозъкът ви работи усилено и емоционалното ви състояние е спокойно и стабилно. Оказва се, че най-голямото наказание за този орган е монотонността, меланхолията, мързелът, тъгата и негативизмът.

Проблемът на технологиите

Проблемът на съвременните хора е бързият прогрес на съвременните технологии. Всеки от нас има смартфон и компютър, които ни позволяват да отпуснем ума си и да не претоварваме мозъка си. В резултат спираме да мислим самостоятелно и търсим отговори в интернет. Но мозъкът, неговите невронни мрежи трябва да бъдат принудени да работят.

9 храни за по-добра памет

Опасни връзки

Влошаването на паметта също може да сигнализира за заболяване. Например за церебралната атеросклероза.

В някои случаи това може да показва наличието на диабет. При това заболяване кръвоносните съдове страдат: стените на големите се удебеляват, а малките се припокриват напълно. Загубата на памет също може да означава болестта на Алцхаймер.

Не трябва да изключваме заболявания на щитовидната жлеза.

Изследователи от Университета на Илинойс, ръководени от Артър Крамър, установиха, че умерените упражнения, само 150 минути седмично (или 75 минути интензивни упражнения), плюс ходене на поне 500 метра дневно, увеличават обема на човешкия мозъчен кортекс във фронталната част.

Не забравяйте за правилното хранене. Тук е най-добре да се намери баланс. Например: порция зърнени храни, порция зеленчуци, порция плодове, порция протеинови продукти и масло в количество 10 - 30 ml, както и ядки (50 - 100 g). Всичко това трябва да се консумира за един ден. Такава система ще ви осигури необходимите хранителни вещества, протеини, мазнини и въглехидрати. Всъщност това е най-простата формула за балансирана диета.

Ефективността, паметта и скоростта на мислене пряко зависят от броя на невронните връзки.

Има няколко полезни упражнения, които ще ви помогнат да направите мозъка си по-бърз и по-ефективен.

Лекар: Яжте тези храни, за да имате по-добра памет и концентрация

Използвайте неработещата си ръка. Срешете косата си или измийте зъбите си със слабата си ръка: десничарите с лявата, левичарите с дясната. Това ще активира моторния кортекс в противоположното полукълбо, което ефективно ще повлияе на представянето.

Включете неработещите сензори. Опитайте да се движите из апартамента си или да вземете душ на сляпо. Няма да повярвате колко много ще се обострят другите ви сетива.

Опитайте нови миризми. Обонянието е пряко свързано с емоционалния център на мозъка. Вдишвайте етерични масла и други миризми, нови усещания ще задействат мозъка ви!

Посетете нови места. Всяко ново място е разтърсване за мозъка. Той започва да анализира ситуацията, да натрупва данни и всички сетива се изострят.

Движете се асиметрично. Опитайте се да нарисувате триъгълник с едната ръка и квадрат с другата. Фигурите не трябва да си приличат една с друга.

Решете пъзели. Судоку и кръстословици също са полезни за трениране на мозъка ви, но при едно условие: ако не ги решавате често.

За поддържане на здравето на мозъка е важно да поддържате високо ниво на умствена активност, да се движите повече, да следите кръвното налягане и да се подлагате на своевременни медицински прегледи и профилактични прегледи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес