Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистим фурната без препарати

19 юли 2024, 14:00 часа

Приготвянето на вкусни ястия във фурната винаги носи удовлетворение, но почистването след това може да бъде истинско предизвикателство. Изгоряла мазнина и загоряла храна са проблеми, с които мнозина се сблъскват. Често се прибягва до употребата на силни изкуствени препарати, които обаче са вредни както за вдишване, така и за кожата ни, а понякога и не са особено ефективни. В тази статия ще разгледаме алтернативни и безвредни методи за почистване на фурната.

Почистете фурната с вода и сапун

Един от най-простите начини за почистване на фурната е с помощта на вода и сапун. За целта, разредете малко сапун или препарат за миене на съдове в топла вода. Налейте разтвора в съд и го поставете във фурната, като предварително навлажните стените с него. Пуснете фурната на 120 градуса за 30 минути, без да я отваряте през това време. След като фурната се охлади леко, мазнините и загорелите остатъци ще могат лесно да бъдат отстранени с влажна кърпа.

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Използвайте обикновен оцет

Оцетът е едно от най-естествените средства за почистване на фурната. Намажете охладената повърхност на фурната с малко оцет и го разстелете с влажна кърпа. Оставете го да подейства за известно време. Малките замърсявания ще паднат лесно, а за по-големите може да използвате четка.

Комбинация от оцет и сода за хляб

Смес от оцет и сода за хляб е изключително ефективна за премахване на стари наслоявания по стените на фурната. След като нанесете сместа, оставете я да подейства за известно време, след което изплакнете с топла сапунена вода.

фурна, почистване

Смеси с бакпулвер и лимонтузу

Други ефективни смеси за почистване включват вода с бакпулвер или смес от лимонтузу и сода за хляб. Напръскайте фурната обилно с този разтвор и го оставете за известно време. Натрупванията ще се отстранят лесно с мокър парцал.

Сол и сода бикарбонат

Смесете 1/4 ч.ч. вода, 1/4 ч.ч. сол и 3/4 ч.ч. сода бикарбонат до получаване на гъста паста. Избършете фурната с влажна кърпа и нанесете пастата. Оставете да подейства за една нощ. Този метод е най-ефективен, когато фурната не е твърде замърсена и се прилага редовно.

Само 1 стъпка и ФУРНАТА ще е чиста до блясък

Премахване на кафява плака

Кафявата плака от фурната е най-трудна за почистване. Най-добре е да използвате разредена в топла вода сода бикарбонат. Нанесете разтвора върху замърсеното място и го оставете за 15 минути.

Почистването на фурната без вредни препарати не е толкова трудно, колкото може би си мислите. С помощта на тези естествени и безвредни методи можете да поддържате фурната си чиста и безопасна за употреба. Освен че ще избегнете вредните химикали, ще спестите и пари, като използвате достъпни и ефективни средства, които вече имате у дома. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес