Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пием чай правилно?

19 април 2024, 11:44 часа

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди на тялото.

 Вижте какво не трябва да правите с чая:

1. Пиете чай на празен стомах

Пиенето на чай потиска секрецията на стомашна киселина и може да намали общото съдържание на киселина и жлъчка в стомаха. Чаят също може да повлияе на усвояването на протеини и други хранителни вещества от тялото. Пиенето на чай на празен стомах ще стимулира стомашната лигавица, което в крайна сметка ще доведе до загуба на апетит.

2. Пиете прекалено горещ чай

Твърде горещия чай ще раздразни и изгори гърлото, хранопровода и стомашната лигавица. Прекомерната консумация на твърде горещ чай може да доведе до образуване на белези. Експертите отбелязват, че температурата на чая не трябва да надвишава 56 градуса.

Как е правилно да се приготвя чай?

 3. Пиете силен чай

Прекаленото варене на чай може да увеличи съдържанието на кофеин в него, което може допълнително да повлияе на здравето ни. Главоболие, безсъние, дехидратация, храносмилателни проблеми – всичко това може да е дело на кофеина. Затова се опитайте да следвате препоръчителната доза чай на чайник, а също така наблюдавайте варенето му.

Ако чаят се вари твърде дълго, тогава независимо от температурата на водата той ще се окаже твърде силен, понякога дори горчив. Експертите смятат такъв чай ​​за неподходящ за пиене, тъй като той унищожава антиоксидантите и аминокиселините и резултатът е не само не много вкусна, но и не много здравословна напитка.

4. Варите чая твърде много пъти

Повечето добри листни чайове могат да се приготвят само 3 или 4 пъти, в противен случай рискуваме да получим безвкусна и неароматизирана напитка. Ароматизираните чайове трябва да се приготвят само веднъж или два пъти.

 5. Пиете много чай преди хранене

Прекомерната консумация на чай преди хранене може не само да повлияе на способността ни да различаваме вкусовете, правейки храната безвкусна, но и да попречи на усвояването на протеини в тялото. Така че следващия път опитайте да направите пауза 20-30 минути преди хранене и храносмилането ви ще ви благодари.

Чай от дафинов лист – знаете ли за какво помага?

 6. Пиете чая веднага след хранене

Същите танини в чая се свързват с протеините и желязото в храната, предотвратявайки усвояването им от организма. За да се избегнат тези негативни последици, се препоръчва да се премине към чай не по-рано от половин час след хранене.

 7. Приемате лекарствата си с чай

Факт е, че танините, които се съдържат в чая, могат да причинят проблеми, като абсорбират каквито и да е лекарства, предотвратявайки усвояването им от тялото. Когато се разграждат, танините образуват танини, които причиняват утаяване на лекарствата, така че би било по-разумно да ги измиете с обикновена вода.

 8. Изпивате вчерашния чай

Ако случайно сте оставили чая си „през нощта“, просто го излейте сутринта, без да мислите допълнително. Такъв чай ​​не само е загубил всичките си предимства, но и се е превърнал в развъдник на бактерии и гъбички, които могат да бъдат много опасни за нашето тяло. Ето защо има смисъл да се пие само прясно сварен чай.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес