Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да осигурим защита от токов удар на нашите ел. уреди?

21 ноември 2023, 09:00 часа

Изключването на тока представлява не само неудобство и дискомфорт за обитателите на дадено жилище, но и заплаха за домакинските уреди. Това се дължи на факта, че след възстановяване на захранването напрежението в контактите е нестабилно. В определени случаи то може да се увеличи до над 280 V. Такова пренапрежение може не само да повреди оборудването, но и да прекъсне захранването на цялата сграда.

Кое оборудване е най-уязвимо към токови удари и възможно ли е по някакъв начин да се защити от повреда?

Уязвими домакински уреди

Има цяла категория уязвими домакински уреди. Те са най-засегнати от пренатоварване в напрежението поради наличието в тях на чувствителни платки. Такива устройства са телевизори, компютри, хладилници (съвременни), електрически печки, микровълнови фурни и др.

Затова, докато ситуацията с тока се стабилизира, е по-добре да ограничите употребата им или поне да използвате защитни методи. Енергетиците препоръчват също временно да не се използват перални и асансьори. Въобще, в такива критични моменти е важно да не натоварвате електрическата мрежа с ненужни домакински уреди.

Важно: Как да се предпазим от токов удар?

Методи, които ще спасят вашите устройства

Разбира се, по време на скокове на напрежение всички електрически уреди, свързани към мрежата, са изложени на риск. Има обаче някои способи, които ще ви помогнат.

Изключване от контакта

Ако в апартамента или къщата е спрял токът, не забравяйте да изключите електрическите уреди от контактите. Причината е, че след новото пускане на електричеството може да се наблюдават различни колебания в напрежението.

Включвайте уредите постепенно

След възстановяване на електрозахранването не бързайте да включвате веднага всички домашни уреди. В крайна сметка, ако веднага и едновременно използвате телевизора, пералнята, съдомиялната машина, микровълновата и обикновената електрическа печка, тогава цялата къща рискува да остане без ток. Това се дължи на факта, че напрежението непосредствено след включването е доста нестабилно и такова натоварване на системата е твърде тежко. Най-добре е да започнете постепенно да включвате електроуредите половин час след пускането на тока.

По принцип, за да защитите оборудването си от претоварване, използвайте стабилизатори или релета за напрежение.

Реле за напрежение или стабилизатор

Дори ако оборудването ви не се повреди веднага, по време на бъдещи пренапрежения на тока състоянието му постепенно се влошава и като цяло устройствата се повреждат много по-бързо. Най-трудно е положението в стари жилищни блокове, където входните табла често са в забележим безпорядък.

В такива случаи трябва да се снабдите с реле за напрежение. Принципът на работа на релето за напрежение е подобен на този на стабилизатора. В случай на рязък спад или скок в напрежението, то изключва подаването на ток. По този начин вашето оборудване няма да получава електричество и ще бъде обезопасено.

Как да предпазим електрическите уреди и себе си от токов удар?

Всъщност релето за напрежение ще бъде полезно за абсолютно всички потребители на електроенергия. В крайна сметка дори сгради, чиито електрически табла са в идеален ред, не са защитени от вредни пренапрежения в захранването. Такова устройство може да спаси доста скъпо оборудване.

Ако сравним релетата за напрежение и стабилизаторите – то първият вариант е по-надежден. Въпреки, че стабилизаторът на напрежението е доста ефективен, то в някои случаи, ако напрежението надвиши определени граници, той също може да изгори.

Не претоварвайте системата, спазвайте предпазлив график!

Известно е, че през нощта натоварването на системата е по-умерено. Затова електроуредите, които консумират много енергия, трябва да се включват само нощем. Ако можете временно да се справите без определени устройства, тогава не ги използвайте. Например, можете да кипнете вода в обикновена, а не в електрическа кана. Или да си сварите кафе в джезве, а не в кафе-машина.

Такива прости действия могат да предпазят домакинските уреди от пренапрежение и от преждевременна повреда.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес