Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да обучите и научите кученцето си да използва тоалетна?

02 юни 2024, 12:11 часа
Реклама

Струва си да обучавате кучето си на тоалетна чиния само ако нямате възможност да го извеждате редовно навън. И трябва да сте търпеливи, упорити и спокойни. Плюс няколко трика - и всичко ще се получи.

Правила за използване на тоалетната за куче

Не напразно казахме за търпението: за да приучите бебето-куче към тоалетната, ще е необходимо време. Оптималната възраст за обучение е 4-5 месеца. Колкото по-възрастно е кучето, толкова по-трудно ще бъде научено.

Първо, купете ниска и удобна тоалетна чиния. Напълнете я с вестници или пелени за еднократна употреба. Преди да заведете кученцето у дома, махнете килимите и мокетите от пода. Както и всичко друго, върху което кученцето може да се изходи.

Как да си изберем най-доброто куче?

Погледнете местата, които то избира, за да отиде се изходи. То прави това въз основа на инстинктите си. Те му подсказват къде точно да маркира територията си. Това може да са места в близост до вратата, балкона или прозореца. Поставете тоалетната му точно там.

В началото може да има няколко тоалетни чинии. Когато кученцето избере любимото си място, оставете една тоалетна.

Покрийте пода на стаята изцяло с вестници. След като кученцето избере тоалетна, намалете количеството на вестниците до минимум. Отначало сменяйте пелената или хартията по-рядко, тъй като миризмата ще помогне на кученцето да се ориентира и да намери своята тоалетна.

Ако избере уединено място, например банята, направете го лесно достъпно. Ако кученцето ви избира да ходи до тоалетна на места, които не са подходящи за вас, поставете там купички за вода и храна. Кучето няма да се изходи там, където се храни.

От коя порода е най-мързеливото куче

Малки трикове, за да обучите кученцето си да свикне да ходи по-бързо до тоалетна

Веднага щом кученцето ви се завърти на място и потърси място, където да седне, го заведете до неговата тоалетна.

След хранене и сън също го поставяйте в неговата тоалетна. Изчакайте го да си свърши работата.

Ако то отиде до коритото, похвалете го. Наградете го, като му дадете лакомство и го погалите.

Ако направи локва на пода, намокрете я с пелена. След това сложете пелената в тоалетната чиния и заведете нарушителя на това място.

Ако бебето не е намерило тоалетната и е извършило дейността си върху килима или пода, дайте му да разбере, че това е забранено. Пъхнете носа му в локвата и обяснете правилата си на висок глас. Заплашителният тон на гласа ще му помогне да разбере какво е направило погрешно.

Бъдете търпеливи и настойчиви по отношение на тези правила

Специален спрей ще ви помогне да го приучите към тоалетната му. Напръскайте го върху пелена или вестник. Спреят ще примами кученцето със специфичната си миризма. Други спрейове, напротив, плашат бебето от определени места.

Хвалете кученцето за всеки успешен опит да отиде до тоалетната. Много скоро това ще се превърне в навик.

Между другото

Кученцата обикновено ходят до тоалетна след хранене или активна игра. Този момент може да бъде уловен, ако внимателно наблюдавате домашния любимец: той ще започне да се върти, да подсмърча, да се клати. Ако го вземете в тези моменти и го заведете до тоалетната чиния, то бързо ще свикне с мисълта, че това е правилното място за ходене. Но ако кученцето ви упорито отказва да ходи в коритото и всеки път избира ново място или прекалено често ходи до тоалетната, може би си струва да го покажете на ветеринар или дори на зоопсихолог.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес