Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не се разболеем през дъждовния сезон: Съвети и трикове

28 септември 2024, 15:30 часа

Дъждовният сезон носи много проблеми, един от които са настинките и други заболявания. С настъпването на есента отдайте значение на здравето си, за да можете да се наслаждавате на всичко, което времето ви носи.
 
Дъждът носи така необходимото облекчение от горещините, но това не означава, че това е краят на проблемите ви. Дъждовният сезон също носи много проблеми, като един от най-често срещаните са настинките и други заболявания.

С настъпването на есента превърнете здравето си в приоритет, за да можете да се наслаждавате на всичко, което времето носи. Ето някои прости съвети и лайфхакове, които можете да използвате за себе си и за семейството си.

Как да останем здрави през дъждовния сезон?

Още: В какъв случай топло мляко наистина помага срещу настинка?

За да останете здрави през дъждовния сезон, трябва да се грижите за кожата си, храненето, нивото на хидратация, дрехите, които носите, и др. Ето основните правила за това какво можете и какво не можете да правите по време на дъждовния сезон.

- Не се мокрете в дъжда, защото това може да ви направи податливи на вируси или бактерии. Ако неочаквано се окажете навън в лошо време, вземете душ или поне подсушете косата и тялото си веднага след като се приберете, и носете топли дрехи.
- Спазвайте хигиена на ръцете, винаги мийте ръцете си със сапун и вода или ги дезинфекцирайте преди хранене.
- Яжте здравословна храна и пийте достатъчно вода през целия ден, дори и да не сте жадни.
- Избягвайте появата на мухъл по дрехите си: гладете ги, докато изсъхнат напълно, преди да ги приберете в гардероба.
- Носете свободни памучни дрехи, за да предотвратите кожни инфекции.
- Уверете се, че спортното ви облекло е изработено от материал, който отвежда влагата. Потта, останала по кожата ви, може да причини кожни инфекции, затова не забравяйте да вземете душ веднага след тренировка.
- Премахнете стоящата вода в дома си и около него, за да предотвратите разпространението на комари. Използвайте репеленти срещу комари, спирали и спрейове, за да предпазите себе си и близките си от болести, пренасяни от комари.
- Не забравяйте уроците, на които ни научи пандемията COVID-19 - спазвайте социална дистанция и носете маска на лицето, за да избегнете заразните болести.

Съсредоточете се върху диетата

Увеличете приема на витамин С

Още: Как най-бързо да парираме настинката?

Бактериалните и вирусните инфекции, алергичните реакции са най-често срещани през дъждовния сезон. За да се преборите с тях, подсилете имунитета си, като просто увеличите приема на витамин С. Консултирайте се с Вашия лекар и приемайте хранителни добавки или просто добавете пшеничен зародиш, портокали и зелени зеленчуци към ежедневната си диета. увеличете приема на пробиотици. Те не са нищо друго освен микроорганизми, които поддържат здравето ви. Консумирайте кисело мляко, кефир, за да подобрите здравето на червата и усвояването на хранителните вещества.

Избягвайте нездравословната храна

Нездравословната храна съдържа много калории, затова не прекалявайте с нея. Ако ви се прияде пържена храна, предпочитайте храна на скара. Опитайте се да не се храните извън дома на места, където храната може да е лежала дълго време или да е била лошо съхранявана. Измивайте добре пресните плодове и зеленчуци преди консумация.

Редовни физически упражнения

Още: Какво никога да не ядем при настинка

Упражненията са от съществено значение за цялостното здраве. По време на дъждовния сезон редовните упражнения ще подготвят тялото ви за борба с инфекциите. Освен това, ако си падате по пържената храна, упражненията ще ви помогнат да изгорите допълнителни калории. Друго предимство е, че упражненията подобряват настроението ви, така че ако се чувствате потиснати през този сезон, знаете точно какво да правите. Започнете с леки упражнения, като ходене с по-бавно темпо, джогинг или каране на колело.

Защитете се от алергени

Ако знаете, че сте алергични към полени, плесени или други алергени, винаги носете със себе си лекарство за алергия. Намалете до минимум реакциите, като носите маска, когато излизате навън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес