Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не приготвяме яйца - начини, които са вредни за здравето

20 юни 2024, 16:11 часа

В този процес има тънкости, които си струва да вземете предвид, ако не искате да си навредите здравословно.

Реклама

На пръв поглед готвенето на яйца изглежда доста банален и прост процес. Има желание да се сварят - слагаме ги в тенджера с вода и ги държим там за определено време, след като се сварят. Ако искате рохко сварени яйца – 3-5 минути, твърдо сварени - 7 минути.

Приготвянето на омлет или бъркани яйца също е лесно. Експертите обаче отбелязват няколко начина на готвене на яйца, които могат да навредят на здравето. Ще ви разкажем за тях в сега.

Грешките, които вероятно допускате при приготвянето на яйца

Масло и други мазнини

Яйцата се приготвят в тиган с добавяне на слънчогледово масло. То не разваля вкуса на ястието. А и можете да го добавите в минимално количество - единствено за да намажете тигана. Ако той е с незалепващо покритие, яйцата ви няма да залепнат.

Но е строго забранено да се пържи върху масло. Факт е, че такъв продукт като яйцата е достатъчно наситен с протеини и мазнини. А ако добавите масло към ястието, количеството на тези мазнини веднага ще скочи невероятно много.

Такива излишъци са вредни за човешкия организъм. Те дори могат да причинят сърдечни заболявания. Затова определено си струва да внимавате с маслото.

Добавянето на мазнина от бекон, кокосово масло или готвене в касерола при пържене на яйца води до същите негативни последици.

Яйца - как е правилно да се съхраняват и готвят, за да се запази витамин Д в тях

Високи температури и свързани с тях храни

Дори ако редовно пържите яйца в слънчогледово олио, трябва да се спазват някои тънкости. Например, избягвайте прегряването. Става дума за слънчогледовото олио.

Ако го изложите на продължително въздействие на високи температури, маслото просто ще се окисли. Това може да има и негативен ефект върху организма, да предизвика редица неприятни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Често по време на приготвянето на бъркани яйца хората добавят различни продукти към ястието - хляб, зеленчуци, колбаси. От последните, според диетолозите, е най-добре да се въздържате. В противен случай добавянето на колбас към бърканите яйца ще направи продукта неописуемо вреден.

Както показват изследванията, употребата на яйца с червено месо в пържен вид може да провокира рак на панкреаса и дебелото черво. Така че е по-добре да приготвите яйцата в моно вариант, отколкото да успеете на 100 процента да спасите здравето си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес