Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да научим кучето да не лае по всеки?

17 май 2024, 08:08 часа
Реклама

Макар кучешкият лай да е съвсем естествен и дори необходим в близкото минало, когато кучетата са отглеждани най-вече за пазачи на къщите, имотите, градините, селскостопанските животни, днес, когато четириногите ни приятели гонят чехли в дома ни, а не добитък в полето и когато съжителстват с нас, е важно да бъдат обучени правилно, възпитани така, че да не притесняват съседите, лаейки по всеки, минал дори по улицата или стълбището на блока.

Защо е важно да научим кучето да не лае по всеки?

Освен че е неприятен за самите собственици на куче, притесняващ членовете на домакинството и създаващ затруднения в ежедневните им дейности – работа, учене, сън, кучешкият лай десетки пъти на ден по всеки човек може да ни създаде проблеми със съседите особено ако се случва през нощта, в късните часове на деня, в почивните дни и когато е редно да се пази тишина. Той е още по-неприятен за семействата с малки деца, които се налага многократно да ги приспиват, събудени от лай на някои четириног приятел.

Лаят може да бъде и стресов фактор за околните по време на разходка. Дори да е на повод, куче, което лае, обикновено плаши минувачите, тъй като се безпокоят от нападение или ухапване, а  това създава обтегнати отношения с околните.

Това са само част от причините, които пораждат въпроса как да научим кучето да не лае непрекъснато, за да си спестим редица неприятности. Целта е възможна за постигане с прилагането на правилните средства, като е най-добре и силно препоръчително да започнете обучението на кучето от ранна възраст, тъй като изградени характер и навици на възрастно куче трудно подлежат на промяна. С нашите съвети, събрани от специалисти, ще ви бъде по-лесно да откриете работещо за вашия пухкав приятел решение на въпроса как да научим кучето за не лае по всеки. Ако не се справите, а е важно да постигнете успех и да моделирате поведението на кучето си, винаги може да разчитате на помощ от треньор. Професионалистите ще ви помогнат.

Как да си изберем най-доброто куче?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Дори да обяснявате на всеки срещнат в парка да не се притеснява от лая на кучето ви, това нито ще успокои наслаждаващите се на природата, песните на птиците и аромата на цветята, нито ще допринесе за тишината, заради която много от хората предприемат разходка именно там.

И ако по отношение на извеждането на животничето ви може да изберете скътано място, планина  и прочие, където да тича, без да има риск от среща с хора и предната порция кучешки лай, то едва ли може да изолирате шума в дома си до такава степен, че то да не чува звуци, пораждащи лай, а съседите да не са безпокоени от сладкото гласче на домашния ви любимец. Именно това налага да почерпите опит от тези съвети и да започнете да ги прилагате.

-Открийте причината за кучешкия лай

Наблюдавайте поведението на кучето. В кой момент лае? Стресира се от силния шум, жестове на минувачите или лае дори при задаването на човек зад ъгъла? Единствено познавайки поведението му и причините за него, ще бъдете подготвени и за самостоятелна работа с кучето и за работа с треньор, който да помогне за овладяване на проблема.

-          Предпочитайте метода награда при добро представяне

Вместо да се карате на кучето, когато лае, награждавайте го, когато не го прави. Животните реагират много по-добре на награди, отколкото на наказания. А и при чести наказания може да го озлобите. Награждавайте кучето си, когато е спокойно и тихо, ако използва лая като „здрасти“, „дай да ям“, „погали ме“. Много кучета привличат вниманието на собственика си именно чрез лай, така че ако и вашият случай е такъв, дайте му награда, когато ви подаде лапа вместо да лае за здрасти.

От коя порода е най-мързеливото куче

-          Научете кучето да си знае мястото

Вместо да скача и лае гостите ви, научете приятелчето си да си ходи в леглото или в негова стая, ако се му приготвили такава, когато имате гости.  Това ще ви спести много напрежение и тревоги – няма да ви спъва, докато сервирате масата, няма да плаши гостите ви, няма да пречи да чуете другия по време на разговор с лая си, няма да се тревожите дали няма да нападне детето на приятелите ви.

-          Осигурете му забавление

Ако сладурът има с какво да се занимава и вниманието му е приковано от нова играчка, вероятността да се забавлява с нея вместо да лае по гости и минувачи, е голяма.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес