Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим риска от наследствени сърдечни заболявания: 6 съвета от специалисти

28 октомври 2024, 12:43 часа

Сърдечните заболявания са причина номер едно за преждевременна смърт за милиони хора по света.

Сърцето е крехък орган, чието здраве е застрашено не само от начина на живот, но и от околната среда, която ни заобикаля. Например, излагането на шумна среда или грипните вируси увреждат сърцето. Следователно, в опит да се защити, трябва да се проучат рисковите фактори и да се предприемат подходящи стъпки.

Още: Камъни в жлъчката: Как да се справите естествено и без болка

Според специалисти първо, човек трябва да е наясно с историята на семейните заболявания, особено ако става въпрос за сърдечни заболявания. Има много случаи, когато тези заболявания се появяват в ранна възраст, което подчертава факта, че генетичната предразположеност към сърдечни заболявания е опасна.

В допълнение към познанията за семейната история, превенцията на болестта включва и други стъпки, свързани с храненето и начина на живот.

6 научно доказани съвета за предпазване от сърдечни заболявания

Физическа активност поне 1 път седмично

Човек трябва да бъде физическа активен редовно и всеки ден. Ако обаче нямате време, възможност или воля, достатъчно е да правите нещо веднъж седмично. Ако извършвате физическа активност веднъж седмично, рискът от сърдечни заболявания намалява с 12 процента. Препоръчителните физически дейности са: бягане, плуване, бързо ходене.

Правете поне 5000 крачки на ден

Ходенето се счита за физическа активност, особено ако ходите бързо и увеличавате сърдечната си честота и дишането. Стремете се да правите 5000 стъпки на ден, за да намалите риска от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Яжте плодове и зеленчуци

Яденето на плодове и зеленчуци е крайъгълният камък на здравословната за сърцето диета. Стремете се да създадете дъга от цветове на масата с вкусни и здравословни плодове и зеленчуци.

Не пушете

Пушенето е вредно за здравето на сърцето. Смята се за основна причина за сърдечни заболявания, сочат проучвания. Отказът от цигарите е най-доброто нещо, което можете да направите за сърцето си, защото намалява шансовете за развитие на болести с 50%.

Избягвайте добавените захари

Специалисти препоръчват на мъжете да ограничат дневния си прием на добавени захари до 36 грама на ден. За жените дневният лимит е 25 грама.

Ако харесвате тези продукти, достатъчно е да започнете промяната с малки стъпки. Опитайте се да пиете сутрешното си кафе или чай с по-малко захар. Също така намалете солта, доколкото е възможно.

Спокоен сън

Сънят е важен за здравето на сърцето. Така че, за да сте сигурни, че спите достатъчно, вечер се откажете от телевизора, таблета или телефона, които сами по себе си са значителни източници на стрес.

Още: Пречистване на черния дроб: Този вид зехтин ще ви помогне най-много

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес