Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарате авокадото да узрее по-бързо с помощта на този лесен трик

23 октомври 2024, 17:41 часа

Разрязването на идеално меко зелено авокадо се усеща като печалба от лотарията; защото нека бъдем честни, това е доста рядко явление. Ако сте човек, който често купува авокадо от пазара, вече сте запознати с песните и танците, които идват с чакането им да узреят. Обикновено са им необходими няколко дни, за да омекнат, когато ги съхранявате на плота – но ако пропуснете прозореца – те ще станат кафяви и кашави.

Метод на хартиената торбичка

Ако не сте опитвали да ускорите процеса на зреене преди, пригответе се да ви разбият. Около два дни преди да искате да се насладите на авокадо, просто го поставете в кафява хартиена торбичка и сгънете горната част. Оставете го на плота или в килера и го оставете да си свърши работата. Този метод е полезен и за други плодове, като праскови, манго, сливи или домати. Само имайте предвид, че този трик работи само с кафява хартиена торбичка, тъй като найлоновите торбички ще уловят влагата и ще доведат до мухъл.

Тези храни съдържат естествени храносмилателни ензими и са супер полезни

Торбичка с плодове

За лека вариация на горния трик, поставете авокадото си в хартиен плик с банан или ябълка и сгънете, за да затворите. Съхранявайте го на топла среда, докато кожата стане по-тъмнозелена и се поддаде на лек натиск, което обикновено отнема от един до три дни.

Като алтернатива, ако нямате други плодове под ръка, можете да поставите авокадото в торба с неварен ориз и да я сгънете, за да затворите. Отново го съхранявайте на топла среда, докато кожата стане по-тъмнозелена и поддаде на лек натиск.

Вредно ли е АВОКАДОТО? Малко хора знаят отговора!

И така, защо трикът с хартиената торбичка работи? Узряването е резултат от отделянето на газ, наречен етилен, от плодовете, който ефективно започва процеса на гниене. Причинява се от разграждането на клетъчните стени, превръщането на нишестетата в захари и изчезването на киселини в парче продукт. Всички тези процеси правят прасковата, крушата или авокадото по-вкусни - ще се усещат по-меки и ще имат по-сладък вкус с по-малко киселина, нишесте и по-меки клетъчни стени - само до определен момент (когато стане гнило). Тъй като газът етилен дифундира лесно, той може да пътува в растението от клетка на клетка и до съседни растения. Освен това се задейства от топлина.1 Поставянето на авокадо в хартиена торбичка позволява на етилена да започне работа.

Основният извод тук е да планирате предварително. Когато сте в магазина за хранителни стоки, помислете кога бихте искали да се насладите на авокадото си. Ако е скоро, изберете авокадо с по-тъмна кожа, което има лека мекота и е готово за консумация. Ако имате няколко дни преди да го сервирате, вземете по-твърдо авокадо с по-зелена кора. А ако нямате кафява хартиена торбичка, но все пак искате да ускорите малко процеса на зреене, поставете авокадото на плота с пряка слънчева светлина.

https://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/how-to-ripen-avocados-fast

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес