Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да лекуваме рани по лицето бързо и без следи?

15 юли 2024, 18:11 часа

Заздравяването на рани по лицето се характеризира с редица специфични особености, дължащи се на повърхностното разположение на съдовете, продължителния оток на увредените тъкани и мимическите мускули, което затруднява стягането на ръбовете на раната и вероятността за бързото ѝ инфектиране.

Заздравяването на рани на лицето има висок потенциал за регенерация поради повишеното кръвоснабдяване и добрата инервация в областта на лицето.

Нека видим какво може да се направи у дома, така че раната на лицето да заздравее възможно най-бързо и да не остави неестетични белези.

Неинфектираните рани (пъпка или драскотина) заздравяват доста бързо и не увреждат лицето, затова е достатъчно да се спазват определени правила за грижа за тях. На първо място, не трябва да третирате раните на лицето с неразреден медицински спирт и йод.

Какво да направите, ако раната не заздравява

Неразреденият йод и алкохол могат да оставят изгаряния и раздразнения по кожата под формата на незаличими тъмни петна, затова винаги отдавайте предпочитание на разредените лекарства.

По-сложните рани на лицето (напр. след премахване на татуировка) трябва да се третират със специални продукти за заздравяване на рани, които стимулират регенерацията на тъканите и подобряват тяхното хранене. Бързият оздравителен процес благоприятства факта, че грубите белези по кожата се образуват много по-рядко и няма да е необходимо да се премахват белези. Такива продукти могат да ви бъдат препоръчани или в клиниката, в която сте отстранили татуировката, или в аптеката.

За да ускорите процеса, трябва да използвате продукти за заздравяване на рани, които подобряват храненето на тъканите и стимулират клетъчния метаболизъм. Ако възстановяването е активно, вероятността да се образуват груби белези е много по-малка. Успоредно с това трябва да приемате мултивитамини и да се храните със зеленчуци, плодове и протеинови продукти.

С какво да лекуваме рани по лицето?

Средствата за тези цели са под формата на желе и мехлем. Първият се нанася върху влажна, разраняваща се рана и създава антибактериален филм, благодарение на който заздравяването става много по-бързо. Сухите рани се смазват с мехлем, чиято мастна основа спомага за успешното завършване на регенерацията на тъканите на лицето.

На първия етап раната трябва да престане да бъде влажна, за което спомага желето, а след преминаването ѝ в сухо състояние тъканите трябва да бъдат овлажнени и за това мехлемът е по-подходящ.

За по-бързо зарастване на рани - ето какво да направим

За доброто заздравяване на всяка рана, включително и на лицето, трябва да се спазват две условия - правилото за асептика (предпазване от микроорганизми в раната) и правилото за антисептика (унищожаване на микроорганизмите в раната).

Ако раната е получена извън медицинската организация, тя трябва да бъде обработена по подходящ начин, за да се предотврати проникването на бактерии и различни микроорганизми. А ако те са попаднали там, трябва да се преборим с тях по някакъв начин. Също така краищата на раната трябва да бъдат добре подбрани. Съответно, ако имате голяма диастаза, тогава раната трябва да се зашие, за да може да заздравее с първично напрежение.

Важно: Раната трябва да бъде обработена и зашита през първите 12 часа след нараняването, тъй като всяка рана се счита за замърсена. Грижата за раната включва лечение, смяна на превръзките и своевременно отстраняване на шевовете, така че да не останат следи на мястото на пробождането. Ако е необходимо, лекарят трябва да следи процеса на заздравяване, да предписва мехлеми, гелове или кремове. Ако всички тези условия са изпълнени, белезите по лицето няма да останат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес