Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате тиган от неръждаема стомана, без да загорите нищо?

15 юли 2024, 16:33 часа

За да научите как да готвите с неръждаема стомана, трябва да знаете само един трик. Ако запомните едно просто правило, тиганът от неръждаема стомана ще ви стане любим.

Загрейте предварително тигана

Да, много е просто. За да загреете предварително тиган, поставете го на среден огън без храна, олио или каквито и да е течности. След минута можете да тествате степента на загряване, като налеете малко вода в тигана, буквално една чаена лъжичка. За първи път можете да правите това на всеки 15-20 секунди, за да разберете приблизително колко горещ е тиганът. Веднага след като водата започне да кипи и се появят първите мехурчета, можете да добавите масло.

Просто изцедете тигана и добавете масло веднага, преди да е станало твърде горещо. Маслото в горещ тиган достига желаната температура много бързо, така че веднага добавете храната, която ще готвите.

Как да спрем залепването на храната по тигани от различни материали?

Ако водата веднага започне да цвърчи и да бълбука, докато я наливате, тиганът вече е прегрял. Трябва да го свалите от огъня, да изчакате малко и да опитате отново. След като свикнете, няма да е необходимо да правите този тест всеки път, ще знаете приблизително кога да добавите масло. Гответе на среден огън през цялото време. Неръждаемата стомана наистина не обича високи температури.

Как да се грижим?

Тук също няма нищо сложно. Единственото нещо, което бихме искали да посъветваме, е да не миете постоянно неръждаемите тигани в съдомиялната машина. Това не е забранено, но ако искате да останат в добро състояние по-дълго, по-добре е да ги миете по обичайния начин. На ръка, с помощта на гъба и препарат за миене на съдове.

Как да почистите изгорял тиган? Брилянтен трик без търкане

Плюсове на неръждаем тиган

·       Издръжливост

Ако правилно се грижите за неръждаемата стомана и това, както разбирате, изобщо не е трудно, тя ще издържи много години.

·       Инерция

Неръждаемата стомана не реагира с киселинни храни, така че можете да готвите всяка храна в нея, без да се страхувате, че по някакъв начин ще повлияе на вкуса на храната.

·       Браунинг

Тиганът от неръждаема стомана приготвя отлични ястия със златистокафява коричка. Пърженето на месо, риба или зеленчуци ще бъде много по-лесно, отколкото например в тиган с незалепващо покритие.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес