Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним змия от двора

07 октомври 2024, 15:12 часа

Повечето от нас се ужасяват от мисълта за това влечуго. А представяте ли си да се появи змия в двора ви? Това на практика е напълно възможно. Запомнете: Нямате причини за безпокойство. В България се срещат около 16 вида змии, като сред тях отровни са само две - усойница и пепелянка. Макар змиите по нашите земи не са опасни, едва ли искате да обитават дома ви. Ако все пак това се случи, ето няколко съвета как да ги изгоните.

Не се паникьосвайте!
Не забравяйте, че змията изпитва не по-малко страх от човека, затова избягва местата, където усеща човешко присъствие. Змиите могат да се настанят само в имоти, които не се обитават постоянно - изоставени селски къщи, в които рядко се появява човек и около които е избуяла дива растителност. Змията изглежда потайно животно, което обича да се промъква сред висока трева, храсти и тръни. 
Много редки са случаите, когато змия ще се появи в градовете. Обикновено това се случва в междублоковото пространство в някой отдалечен квартал, особено ако тревата е изоставена да избуи високо и районът не се поддържа старателно. 

Как да прогоним змиите в двора
Днес се предлагат разнообразни качествени средства за прогонване на змии. Те са напълно безопасни за хората и топлокръвните животни. Препоръчително е да следвате някои важни правила, ако се опитвате да прогоните змия от двора си:

* Окосете тревата в двора. Добре е цялата зона около къщата ви да бъде максимално почистена.
* Уверете се, че в двора ви няма гризачи. Една от причините змиите да доближат хората е наличието на плячка, която те усещат отдалеч. Първата стъпка в прогонването на змии включва старателна дератизация.
* Използвайте прогонващ репелент или ултразвукови устройства, които също действат ефикасно и на голямо разстояние. Ако зоната е по-голяма, използвайте няколко такива устройства, които да покрият целия периметър.
* Независимо от вида на репелента, който използвате, оставете малък участък без репелент, откъдето змията да може да напусне района. При липса на изход за бягство, влечугото ще започне да търси сигурно убежище, което може да я накара дори да влезе в дома ви.
* Ако змията обитава жилищно помещение (мазе, изба, склад), може да поставите капан или да я прогоните с репелент. Задължително оставете отворена врата или прозорец, през които змията да излезе. 

От какво бягат змиите?
Дим
Змиите имат повишено обоняние и са много чувствителни към изпарения и миризми. Една миризма, която особено ги отблъсква, е димът. Сред най-ефективните методи за прогонване на змия е да изкопаете яма, в която да запалите огън и да я оставите да пуши няколко дни. Ако покриете жаравата с мъх и листа ще се радвате на най-бърз резултат.

Нафталин
Използването на нафталин е сред най-често използваните методи за прогонване на змии. Миризмата на нафталин дразни змиите, но не им вреди. Поставете нафталин в дупки, пукнатини или други области около имота, където змиите може да се появят. Нафталинът се смята за силно токсичен, затова внимавайте, когато го използвате или го избягвайте, ако имате малки деца или домашни любимци у дома.

Оцет
Оцетът е много ефективен за отблъскване на змии в близост до водни тела, включително басейни. Изсипете бял оцет около периметъра на всяко водно тяло за естествен змийски репелент.

Още: Има ли отровни змии в България

Чесън и лук
Чесънът и лукът съдържат сулфонова киселина (същият химикал, който ни кара да плачем, когато режем лук). Именно тази киселина отблъсква змиите. Смесете счукан чесън или лук с каменна сол и ги поръсете около дома и двора си за ефективност. Може също да добавите чесън във всяко етерично масло и да ги нанесете в мазетата, зад тръбите на парното и други труднодостъпни места.

Масло от канела и карамфил
Маслото от канела и карамфил са ефективни змийски репеленти. Те трябва да се смесват заедно в бутилка със спрей и да се пръскат директно върху змии за максимален ефект. Внимавайте, защото змиите често бягат в обратна посока на спрея. Тази смес може да се използва и на закрито.

Сяра
Прахообразната сяра е идеален вариант за прогонване на змии. Поставете прахообразна сяра около дома и имота си. След като змията премине по нея, това ще раздразни кожата им и тя няма да се върне. Сярата излъчва силен аромат, затова внимавайте, ако я използвайте. Препоръчително е да носите маска, която покрива носа и устата ви, когато я прилагате. 

Двучасова битка: Тайландка се бори с 4-метров питон (ВИДЕО)

Къде живее най-отровната змия в света

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес